четвер, 21 березня 2024 р.

ХТО ВБИВ ХОРУНЖОГО БОБРЕНКА? ШКОЛЯРІ РОЗГАДАЛИ СЕКРЕТ "МАРУСІ ЧУРАЙ" (до 45-річчя поеми Ліни Костенко)


Тиждень читання дитячої книги у бібліотеці ім.М.Т.Рильського відкрився з невеличкої сенсації. Читаючи уривки з популярної поеми Ліни КОСТЕНКО «Маруся Чурай» про кримінальну справу відомої піснярки, юні читачі зробили цікаві висновки.

Нагадуємо, що у 1652 році 27-річну мешканку Полтави Марусю ЧУРАЙ, авторку і виконавицю власних пісень, звинуватили у вбивстві козака Григорія БОБРЕНКА, хорунжого Полтавського полку самооборони.

Нібито з ревнощів дівчина зварила йому смертельне зілля. І основним доказом в суді стала її пісня «Не ходи, Грицю, та й на вечорницю…»

Підсудна відмовилася давати пояснення і її засудили до страти. Але в останній день гетьман Богдан ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ взяв до уваги популярність Марусі в народі і помилував співачку персональним указом.

Декламаторам пропонували поставити себе на місце судді XVII століття і винести вирок з огляду на усі обставини. За версією Ліни КОСТЕНКО, вояк випадково випив відвар з м`яти і драголюбу (Маруся зварила його собі як снодійне), а трохи згодом закурив і помер від серцевого параліча.

Гімназісти вирішили, що відвар був йому категорично протипоказаний. Як правило, верхові козаки страждали на алергію через дорожну куряву. Отож не кури, Грицю…

Також для читців було проведено бліц-курс з розвитку техніки мовлення.

 Запрошуємо всіх, хто бажає вдосконалити свої комунікативні здібності, взяти участь в наших регулярних комплексних заходах «Читай українською!» В програмі: вивчення техніки мовлення, дикторська майстерність, поетична декламація. Практика – 100%, тренер – літературний редактор видавництва «Рідна Мова» Віктор ТЕМНІК, досвідчений диктор і тележурналіст.
Перейти за посиланням на facebook
https://www.facebook.com/RylskyLibrary.Kyiv/videos/425314879988362?locale=uk_UA
                  

Немає коментарів:

Дописати коментар