середу, 27 березня 2024 р.

ТИЖДЕНЬ ДИТЯЧОЇ КНИГИ РОЗПОЧАВСЯ З ЧИТАННЯ "СНІГОВОЇ КОРОЛЕВИ" (безсмертній казці вже 180 років!!!)


 
До Всесвітнього Дня дитячої книги бібліотека ім.М.Т.Рильського отримала чимало новинок для юних читачів. А ще влаштувала читання «Снігової королеви» (цьогоріч шедевру Г.Х.АНДЕРСЕНА виповнилося 180 років!) і в рамках проекту «Вивчай українську!» розпочала регулярні тренінги з техніки мовлення.

Спершу оглянемо найкраще, що є у нас на полицях. І почнемо з нових перевидань дитячої класики.
Чи можна вилізти з будинку через вентиляцію? А як підкувати коня, що боїться лоскоту? Читай трилогію «Нові витівки Еміля з Льонеберги» про малолітнього музиканта і бешкетника Еміля.



Ця книга шведської казкарки Астрід ЛІНДГРЕН (авторка «Малого і Карлсона» і «Пригод Калле Блюмквіста») входить в десятку найсмішніших книжок світу та рекомендується всім, кому не виповнилося і 12 років. 
Ще один класик – Джоан РОУЛІНГ. На додаток до неймовірних пригод учня Лондонської школи чародіїв Гаррі Поттера до нас прийшла її ж збірка «Казки барда Бідла».


Це повчальні, але веселі історії про закони чорної і білої магії. Хто їх насправді придумав і як їх застосовувати в житті? А хто порушує ті страшні закони і чи суворо карають порушників? Читайте і освічуйтесь.

Не менше за РОУЛІНГ написав цікавих книжок український поет і письменник Іван АНДРУСЯК. Минулого року він зібрав під одною обкладинкою усі пригоди своїх улюблених героїв Стефи і Чакалки. Це книга для тих, хто любить і захищає зелений світ. Дізнайся, хто і навіщо краде звірят у лісі, чи треба боятися бабаїв і про похмурий Замок над тихою Ворсклою. І головне – чим займається під час війни таємничий монстр Чупакабра (спойлер: рятує дітей, що заблукали в комендантську годину).

Другий наш дитячий автор, Олександр ПРИЛУЦЬКИЙ, пропонує збірку фантастико-історичних повістей «Скарби Скилура» – про секретну машину часу. Але хіба це секрет сьогодні? Записуйся до нашої бібліотеки і читай, як гайнути на 300 чи навіть на 3000 років назад, щоб побалакати зі скіфським князем Скилуром, з героєм народного повстання Северином НАЛИВАЙКОМ та іншими справжніми козаками.

Ще одна фантастика – американська письменниця Кеті ЕППЛГЕЙТ пише про заплутані стосунки між тваринами і людьми. Дика горила Айван живе посеред грандіозного торгівельного центру, у своєму затишному вольєрі, і нібито нормально почувається. Телевізор, банани та інші фішки... Рано чи пізно набридає бити байдики, але куди ж подітися, якщо ти в полоні у людей? Раптом до горили підселяють слоненя Рубі, і оперативна обстановка різко змінюється!


І дуже вчасно до нас надійшло добре проілюстроване видання «Снігової королеви», художник – Олексій ЧЕРЕПАНОВ. Якраз цього року у найчарівнішої казки данського казкаря Ганса Христіана АНДЕРСЕНА округла дата – її було написано рівно 180 років тому. Тому Тиждень дитячої книги в нашій бібліотеці (25 березня-2 квітня) розпочали саме любителі АНДЕРСЕНА.

 

Уривки з улюбленої книжки продекламували учні 59-ї гімназії ім.О.М.Бойченка Марія ОГІРЧУК і Дарина ЗУЗАНСЬКА. А давній андерсенівський фанат, староста села Хотешів Володимир МАКОВЕЦЬКИЙ, спеціально з цією метою приїхав до нас із свого віддаленого Камінь-Каширського району Волині.
Слід відзначити, що перед декламуванням всі діти й дорослі, як правило, проходять мовний тренінг за методикою нашого працівника Віктора ТЕМНІКА, який має чималий дикторський і журналістський досвід роботи на телеканалах СТБ, ICTV. Перший у цьому місяці вишкіл з техніки мовлення та виразного читання витримав гімназист Іван СИДОРЕНКО, який читав уривок з поеми Ліни КОСТЕНКО «Маруся Чурай» (фото вгорі).



Джерела:


Андерсен Г.Х. Снігова королева. – Харків: видавництво Vivat, 2018
Андрусяк І. Усі пригоди Стефи і Чакалки. – Харків: видавництво Vivat, 2023
Епплгейт К.Айван, єдиний і неповторний. – Київ: «КМБУКС», 2017
Ліндгрен А. Нові витівки Еміля з Льонеберги, книжка 2. – Київ: «Рідна Мова», 2019
Поттер Б. Казка про білченя Горіхама. Казка про Джеміму, качку озерну. – Харків: «Фоліо», 2023
Прилуцький О. Скарби Скилура. – Черкаси: «ІнтролігаТОР», 2023
Ролінг Дж.К. Казки барда Бідла. – Київ: «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА», 2019

Немає коментарів:

Дописати коментар