пʼятницю, 24 листопада 2023 р.

ТЕМНИЙ ЛОРД, ЗАПАХ ДУМКИ ТА ІНШІ МОТОРОШНІ ІСТОРІЇ

Головна подія цієї осені – читачі поповнили нашу бібліотеку літературою для дітей і підлітків 
 

Насамперед це казки і легенди, детектив і фантастика. З останнього найцікавіше — збірка американського класика Роберта ШЕКЛІ.


Його оповідання «Запах думки» влітку очолювало шортлист читацьких запитів на дитячому абонементі. Бо ж через цю війну тема пошуку взаємопорозуміння поміж різними світами якраз на часі. Дарма що оповідання було написане хтозна коли, 70 років тому.

Отже, чим пахнуть думки? Коли у кур`єра Кліві зламався його улюблений кур`єрський зореліт, він набрав службу підтримки, висадився на найближчій планеті і став чекати ремонтну бригаду.
І от уявіть собі. Сидить Кліві який день на самих чіпсах, ремонтники десь поза зоною і нікуди не квапляться. А тут слідами гостя вже йдуть голодні вовки, тигри, грифи та інші представники дикої фауни. Добре хоч незрячі, проте заховатися від переслідувачів все одно марно. На відміну від земних тварин, тутешні вміють читати чужі думки, тому шанси повернутися додому у Кліві нульові. Щоб вижити, йому доведеться навчитися подумки брехати так, аби і власній брехні повірити. Як наші північні сусіди вірять, що рятують українців...

Ще одна класика – «Гаррі Поттер і таємна кімната» Джоан РОУЛІНГ. Це продовження епопеї про Гоґвортську школу чарів і чаклунства та про кревну помсту лорда ВОЛДЕМОРТА юному Гаррі ПОТТЕРУ. Нещодавно хлопець ледве опанував літальну мітлу, а тут нова халепа — зіпсувалася Чарівна паличка.
Тим часом до рук Гаррі потрапляють секретні файли його далекого родича і водночас лютого ворога…

Нагадаємо, що повне ім`я ВОЛДЕМОРТА — Том Ярволод РЕДЛ, він же — син чаклунки Меропи і нащадок Салазара СЛИЗЕРИНА, одного з батьків-засновників Гоґвортса. Злий дядько спить і бачить, як йому захопити Міністерство магії й стати безсмертним, а єдиний, хто йому заважає – це наш малолітній майстер пілотування на мітлі.

Отака нездорова атмосфера в британських школах і варто добряче подумати, чи записувати туди своїх дітей. 


І ще кілька серій можуть зацікавити наших школярів. Фантастична «Часодії» Наталії ЩЕРБИ, історична «Джури» Володимира РУТКІВСЬКОГО. І, нарешті, пізнавальна «Моторошна історія» Террі ДІЄРІ – про карколомні пригоди давніх греків, римлян, вікінгів і єгиптян.

Приходьте, вибирайте, читайте!

Немає коментарів:

Дописати коментар