вівторок, 14 листопада 2023 р.

Грушевський: "Історія України - Русі"


Бібліотека ім.Максима РИЛЬСЬКОГО презентувала біографію блискучого історика і державного діяча Михайла ГРУШЕВСЬКОГО – до 125-річчя з часу видання у Львові, тодішній столиці Галичини, 1-го тому його «Історії України-Русі».



Історія цієї книги почалася ще раніше, у 1896 році. Того року в Росії новий імператор Микола ІІ почав царювання кривавою коронацією (при розподілі дармових пайків у натовпі подавилися тисячі голодних людей) і розв`язав одночасно дві війни – проти Японії і Китаю.
Тим часом у Львові молодий викладач ГРУШЕВСЬКИЙ вже другий рік читав студентам неполіткоректний курс української історії. Натякаючи, що час вже українцям вибиратися з-під російського ярма. 1898 року на основі конспекту своїх лекцій вчений надрукував 1 том «Історії України-Русі». І зрештою том за томом розвінчав підступний фейк Москви – про її «братський і непорушний союз» із поневоленими народами.
А коли у 1904 році в Росії спалахнули антивоєнні бунти, ГРУШЕВСЬКИЙ у своїй статті «Звичайна схема «Русскої» історії» передбачив скорий крах імперії. Відтоді московські літописці незлюбили свого колегу-«націоналіста». І майбутнього першого спікера першого українського парламенту...
Так само ненавиділи його і більшовики. Ось як хизувався перед Москвою червоний командир МУРАВЙОВ своїми "подвигами" – варварським обстрілом історичного центру Києва в лютому 1918 року:
«Я спалив великий будинок ГРУШЕВСЬКОГО (на розі вулиць Паньківської та Микільсько-Ботанічної – ред.), і він впродовж трьох діб палав яскравим полум`ям..."
Вогонь знищив безцінну наукову бібліотеку, у тому ж будинку згорів спадок архітектора Василя КРИЧЕВСЬКОГО. Проте 10-томна праця ГРУШЕВСЬКОГО таки дійшла до нас і наразі це – найповніша історія України



Немає коментарів:

Дописати коментар