середу, 15 березня 2023 р.

«Північний лицар» літератури й театру»




20 березня -195 років від дня народження Генріка Ібсена (1828- 1906), норвезького драматурга, поета, публіциста
Генрік Ібсен, безумовно,- найвідоміший письменник Норвегії ХІХ сторіччя. Саме він вивів новітню літературу рідної країни на світовій обрій, адже будучи новатором в драматургії заснував нову норвезьку драму соціально – психологічного напрямку та разом з цим створив новий театр; займався поезією й публіцистикою. На честь Ібсена з 1986 року в Норвегії призначена Національна премія Ібсена за внесок у драматургію, а з 2008 року- Міжнародна премія Ібсена.

До 195 річниці від дня народження письменника в бібліотеці презентовано виставку - персоналію «Північний лицар» літератури й театру», на якій представлено книжковий матеріал з біографії Генріка Ібсена, надано інформацію щодо його діяльності як захисника національного визволення й відродження культури Норвегії. Письменник зумів створити літературні шедеври -
12 п’єс на сюжети буденного життя, найпомітніші серед них «Ляльковий дім», «Привиди», «Дика качка», «Жінка з моря». У своїх творах драматург порушує вічні проблеми, закликає читача пройнятися такими непростими цінностями та інтинами, як людська гідність, щастя, кохання, сім’я, права людини, відповідь за скоєні злочини, моральна досконалість та внутрішня краса особистості.


Ібсен більшість своїх літературних шедеврів створив за кордоном у Німеччині, Італії, будучи у певному добровільному вигнанні 27 років.



Користувачі взяли активну участь в обговоренні творів драматурга


Немає коментарів:

Дописати коментар