четвер, 19 січня 2023 р.

«На крилах романтизму»

 


22 січня -235 років від дня народження Джорджа Байрона (1788-1824), англійського поета


Я проб'ю собі дорогу до Вершин Слави,
Але тільки не безчестям…
                                        Байрон

Англійський романтизм, що відрізнявся розмаїттям тем і мотивів, дав світовій культурі нові романтичні образи, художні знахідки. Англійські романтики були надзвичайно уважні до національного життя, глибоко цікавилися соціально – політичними проблемами своєї країни, стежили за життям представників різних класів, утверджуючи право людини свободу незалежно від її походження. Вони за словами Шеллі «зробили крок у широкий світ».
Новий тип романтичного героя – бунтівника, борця за справедливість знаходимо у творчості Джорджа Ноеля Гордона Байрона, який справив величезний вплив на вітчизняну та світову літературу своєї доби та наступних, його «байронічний» персонаж став втіленням духу часу.



До ювілейної дати письменника в бібліотеці організовано виставку – портрет «На крилах романтизму», на якій представлено матеріал про життя Байрона «дорогою слави й честі», адже поет поєднав у собі найкращі людські якості: прагнення істини, гостре відчуття несправедливості, палке бажання боротися з вадами суспільства й захищати права людини. Серед визнаних творів письменника особливу увагу читачів привернуто до відомої поеми «Паломництво Чайльд Гарольда», в якій йдеться про враження від мандрівок Португалією, Іспанією, Албанією, Туреччиною, Грецією та іншими. Твір з захопленням сприйняла Європа, як і роман «Дон Жуан», «Східні поеми»:
«Гяур», «Корсар», Облога Коринфа».







Байрон - поет, письменник, мандрівник, звернувся й до суспільної діяльності у парламенті, де виступав з промовами про захист різних верств населення…
Якщо казати про значущість Байрона як літератора, краще за Гете сказати не можна: « Я нікого, крім нього, не міг обрати представником нової поезії, тому що, він, звісно, великий талант нашого віку. І при цьому Байрон не класик і не романтик, а сам нинішній час». У свій останній день в таборі патріотів міста Міссолонги (Греція) поет написав рядки, які стали для нього пророчими:

Вгамуйся, серце. Вибив час.
Нікого нам не зворушить.
Нехай любов обходить нас,
Та нам – любить…


Немає коментарів:

Дописати коментар