вівторок, 21 вересня 2021 р.

Насильство у родині – важлива соціальна проблема

 

Чому, здавалось би, у всьому цивілізованому світі , більш чи менш соціально – благополучних країнах відбуваються кричущі факти насильства над літніми людьми, жінками, дітьми? 
Відповіді ви не знайдете в жодному довідковому виданні чи підручнику; жоден фахівець не відповість на це питання. Зрозуміло лише те, що на сьогодні повністю викоренити злочини проти тих, хто не може чинити опір, поки що не під силу урядам, соціальним організаціям, правовим інституціям, психологічним центрам будь – якої держави.

Здоровий глузд підказує – скласти руки і дивитись на це свавілля не можна! Треба знаходити протидію насильству, адже життя і здоров’я людини – це цінність і ніхто не має права посягати на них.

Згідно Указу Президента від 21 вересня 2020 року, всі державні, освітні, юридичні, культурні заклади повинні вжити  «невідкладні заходи із запобігання та протидії домашньому насильству, за ознакою статі, захисту прав осіб, які постраждали від такого насильства».
Найуразливішою категорією населення, звісно, залишаються діти.

Вже у дитячому садочку вони стикаються з булінгом (свідома агресивна поведінка однієї дитини або групи дітей над іншою), зазвичай там кривдять тих, хто сором’язливий, спокійний, боязкий. З такими не грають, ігнорують, або , навіть, потайки від вихователів штовхають та лякають. У школі непоодинокі  випадки фізичного нанесення тілесних ушкоджень, вимагання грошей, психологічного тиску у вигляді образ, непристойних жартів, шантажу, наклепів чи маніпуляцій. Останнім часом додався ще один вид психологічного пресінгу – кібербулінг - переслідування за допомогою електронних пристроїв, в тому числі- мобільних телефонів та інтернету.

Завдання батьків – любов’ю, увагою підняти самооцінку своїх дітей. Інакше постійні приниження з боку однолітків чи дорослих , залишать малюка наодинці зі страхами, комплексами, які надалі зростатимуть і підуть з ним в доросле життя.                               
                                   
                              Батьки!

На вас відповідальність – готувати своє дитя до дитячого садка, школи і життя в цілому. Вчить комунікації і надихайте – нічого не боятися, щоб дитина почувалася захищеною, більш впевненою і вирішувала самостійно проблеми, гідно виходила з конфліктної ситуації!Прикро, але там де дитина має бути захищеною, тобто в сім’ї, - також трапляється насильство. Батьки – пияки, наркозалежні, безробітні -
нерідко змушують своїх дітей наймитувати, красти, віддають у сексуальне рабство. Такі горе – вихователі мають відповідати згідно статті 1 Закону «Про запобігання та протидії домашньому насильству».
Це соціальна проблема, яка потребує негайного вирішення, принаймні, у нашій країні! Адже зростає кількість випадків суїциду серед дітей та підлітків.


Шановні діти!

  Що треба робити, якщо ви потерпаєте від насильства?


В першу чергу, якщо ви самостійно не можете виправити ситуацію, подумайте, до кого б ви змогли звернутися? Кому ви довіряєте?Це можуть бути вихователька в садочку, вчитель у школі чи психолог, сусіди, батьки, родичі, лікарі, старші сестри та братик, бабуся тощо.
Якщо ви нікому не довіряєте, ви повинні звернутись на гарячу лінію районного центру соціальної служби сім’ї, дітей і молоді, де надається багато послуг, у тому числі, з питань насильства чи психологічної допомоги.

Контакти:

Сайт: www.ssm.kiev.ua
 Телефони соціальних служб:
Голосіївський район:
Адреса: вул. Маричанська, 5 тел. 258-73-32
Дарницький район:
Адреса: Харківське шосе, 57 тел. 563-05-32
Деснянський район:
Адреса: Сабурова, 8 тел. 515-66-00
Дніпровський район:
Адреса: бульвар Перова, 56 тел. 512-01-71
Оболонський район:
Адреса: Йорданська, 7-г тел. 426-87-75
Печерський район:
Адреса: провулок Філатова, 3/1 тел. 529-42-30
Подільський район:
Адреса: вул. Мостицька, 20 тел. 433-77-55
Святошинський район:
Адреса: вул. Л.Курбаса, 18г тел. 274-18-82
Солом'янський район:
Адреса: вул. М.Кривоноса, 21 тел. 234-75-26
Шевченківський район:
Адреса: вул. Коперніка, 10 тел. 422-04-75

                                          


Номери телефонів гарячої лінії для дітей: 116 111 (безкоштовний з будь-якого мобільного оператора на території України),
0800500225 (безкоштовно з будь-якого мобільного і стаціонарного телефони  на території України)

Використані джерела для інформаційно – правового дайджеста:
https://m.facebook.com/nt/screen/?
https://svatove.city/cards/32211/scho-take-buling-v-shkoli-i-chomu-pro-nogo-potribno-znati-vsim
https://wiki.legalaid.gov.ua/
https://suspilne.media/27029-skola-oporu-i-buntarstva-kudi-zvertatisa-ditam-aki-zaznali-nasilstva
https://kyivcity.gov.ua/pilhy_dovidky_ta_sotsialnyi_zakhyst/


1 коментар:

  1. Геніальний пост! Викладено доступно як для батьків, так і для дітей. Дуже приємно працювати із грамотними фахівцями.

    ВідповістиВидалити