понеділок, 5 липня 2021 р.


«Світла особистість української літератури – Валентин Чемерис»
8 липня - 85 років від дня народження Валентина Чемериса (1936-2016), українського письменника


Бережи свою чашу терпіння для кращих часів
Валентин Чемерис
Український письменник – Валентин Чемерис родом з Полтавщини, народився у селі Заїнчинці. По закінченні школи 1954 році працював на металургійному заводі ім. Комінтерну. Згодом, у 1971 році, закінчив літературний інститут ім. О. М. Горького (Москва) та працював у редакціях обласних газет, Дніпропетровському видавництві «Промінь».

За твори з історії України „Фортеця на Бористені” та „Ордер на любов” автору у 2008 році присуджена Міжнародна премія Українського козацтва - «Лицарське перо»; у 2009 році - літературна премія ім. Івана Мазепи за історичний роман про гетьмана Петра Дорошенка - «Без права повернення».

У читальній залі бібліотеки
з 7 по 15 липня демонструватеметься виставка – портрет «Світла особистість української літератури – Валентин Чемерис» на якій представлені відомі твори письменника. В ході презентації користувачі дізнаються про життєвий й творчий шлях автора з видань:
«Смерть Атея» (2008, 2011), «Ордер на любов» (2010), «Марина — цариця Московська» (2014), «Трагедія гетьмана Мазепи» (2015); романи-ессе: «Ярославна» (2013), «Ваші пальці пахнуть ладаном» (2015), «Приречені на щастя» (2021)…
Скіфський період історії нашої землі сьогодні не можливо уявити без роману «Ольвія», в якому прозаїк вперше художньо змалював життя того часу.
Валентин Чемерис один із тих авторів , які не забувають про читача; його твори позначені інтригою, насичені “цікавинками”, несподіваним ходом сюжету тощо.

Його можна назвати, як зазначає В. Савченко, “найпродуктивнішим прозаїком Придніпров‟я і одним із найплодовитіших в Україні”

Немає коментарів:

Дописати коментар