четвер, 22 липня 2021 р.

 


26 липня - 90 років від дня народження Івана Дзюби (1931 ), українського літературознавця і публіциста, правозахисника

До ювілейної дати Івана Дзюби у читальній залі з 22 по 28 липня буде організовано і презентовано виставку – персоналію 
«Національна ідея Івана Дзюби».

Іван Михайлович народився у селі Миколаївка на Донеччині; був свого часу інтелектуальним лідером шістидесятницького руху. Його найвідоміша книга «Інтернаціоналізм чи русифікація?» вийшла багатьма мовами. Після виходу цього видання у 1965 році, радянська влада звинуватила автора у написанні «пасквіля на радянську дійсність» та розпалюванні українсько-російської ворожнечі.
Вийшовши після засудження на волю, згодом, дисидент - Іван Дзюба стає літературним критиком та літературознавцем: у 70 –х роках Дзюба - член редколегій наукових часописів «Київська старовина», «Слово і час» «Євроатлантика»; у 90 – х роках– Головний редактор журналу «Сучасність».
У 2001 році йому присвоєно звання Героя України.

             









З метою популяризації творів Івана Дзюби та об’єднання українців навколо ідеї національного відродження, пропонуємо довідкові видання, книжкові часописи та збірки ювіляра.
За його словами: «Національна самокритика – це те, чого нам сьогодні бракує. Гостра, нещадна, але раціональна, зважена самокритика є основою всілякого національного оздоровлення і реальних національних надій. Інакше руху вперед, інтелектуального і морального руху, у нас не буде».
Іван Дзюба – реаліст, який усвідомлює, що народ повинен бути обізнаним і свідомо приймати участь у розвитку суспільства, він визнає, що, на жаль: «Чесно кажучи, мені інколи прикро: пишеш-пишеш, стараєшся щось сказати, а воно буває не почуте, не прочитане»…

Немає коментарів:

Дописати коментар