вівторок, 22 червня 2021 р.



Шановні користувачі блогу!

Україна – багатонаціональна країна. Кожний етнос має свою історію, традиції , культурну спадщину та символіку. Пропонуємо вашій увазі інформацію про День вшанування прапора кримських татар, який офіційно в Україні відзначається з 26 червня 2010 року.
Він блакитного кольору із жовтим гербом (тамгою) у верхньому лівому куті. Треба сказати, що блакитний колір є традиційним для тюркських народів, його використовували на стягах Кримського ханства.
Кримськотатарський прапор було прийнято після Лютневої революції 1917 року першим Курултаєм кримських татар; поновлений 4 – ою сесією п’ятого Курултаю – під час здобуття Україною незалежності 30 червня 1991 року.

З історії тамги:


Тамга є символом влади і дослівно перекладається як підпис, клеймо, штамп, печатка. Вчені стверджують, що саме від слова «тамга» пішло слово "таможня".
У Середньовіччі серед тюркських народів був широко поширений родовий знак – тамга, який мало кожне покоління. Як правило, нащадок певного роду, запозичуючи тамгу свого пращура, додавав до неї якийсь елемент або видозмінював її. Тамгу зображували на особистих речах і вона служила символом власності для осіб, які належали до того чи іншого роду.
Вчений Осман Акчокракли зібрав приблизно 400 тамг у різних місцях Криму влітку 1925 року. У 1927 році викладач перської мови В. І. Філоненко зробив начерки 150 тамг на трьох кладовищах у Кезлеві (нині – Євпаторія). Тамгу на грошах і документах визнавали в усьому світі; вона зображувалася на всіх офіційних документах-ярликах Кримського ханства, на міських воротах, будівлях. Документи з ханською печаткою користувалися авторитетом і визнанням, як в Криму, так і в Європі, Азії, на Близькому і Середньому Сході, Кавказі. Монети із зображенням тамги почав карбувати
перший кримський хан Хаджі Гірей і продовжили його сини Нур-Девлет, Менглі Гірей та інші.


Золота нива та блакитне небо …
Золото на блакиті…
Два кольори, два прапори- одна країна. Україна!

Немає коментарів:

Дописати коментар