пʼятницю, 18 червня 2021 р.


«Перегортає пам’ять сторінки війни»

80 років тому - 22 червня 1941 року - розпочалася німецько – радянська війна (1941 -1945), яка стала для народів СРСР Великою Вітчизняною і відіграла вирішальну роль у переломному етапі Другої Світової війни (1939 -1945) , що стався після Сталінградської битви та Курської Дуги.
Перегортаючи сторінки «епохальної битви», у цей День скорботи, український народ вшановує пам’ять мільйонів співвітчизників, життя яких обірвало воєнне лихоліття. З самого початку війни ворожі літаки бомбили Київ, згодом, уся територія України була окупована нацистською Німеччиною і на ній відбувалися грандіозні оборонні та наступальні військові операції, що здійснювалися чотирьма фронтами… Вклад УРСР в Перемогу важко переоцінити.

Комплексне вивчення документів різних архісховищ дозволяє стверджувати , що з початку звільнення України до закінчення другої світової війни мобілізовано до радянських Збройних Сил з території республіки майже 4 млн осіб. Всього ж спочатку війни червоноармійську форму одягло понад 7 млн. громадян УРСР, що становило майже 23 відсотки особового складу Збройних Сил Радянського Союзу.

З 9 284 199 нагород, одержаних до 1 листопада 1947 року представниками 133 народів та національностей СРСР, на українців припадало 1 710 766 орденів та медалей. Звання Героя Радянського Союзу отримали 2 069 уродженців України. З 940 бійців та командирів, які удостоєні цього почесного звання, визволяючи нашунашу землю, 668 тих, для кого ця земля була рідною.
Серед 113 двічі Героїв Радянського Союзу є імена 32 синів України, а в числі тричі Героїв – наш славний земляк - Іван Микитович Кожедуб. Серед двох тисяч повних кавалерів солдатського ордена Слави чимало уродженців української землі; однак при цьому, лише чотири удостоєні ще й вищої відзнаки – звання Героя Радянського Союзу. Троє з них – українці!
З 18 по 24 червня у читальній залі буде відбуватись презентація книжкової композиції «Перегортає пам’ять сторінки війни», під час якої користувачі отримуватимуть інформацію про участь України у Другій світовій війні, жертовність та мужність наших співвітчизників, безпримірний героїзм, відвагу.


             Особливу увагу наших читачів звертаємо на такі видання:

Шерстнев В.Д. Трагедия сорок первого. Документы и размышления.- Смоленск: Русич, 2005.- 528с.

Трагічний початок війни на території СРСР донині хвилює істориків. Як таке могло статись? Чому Червона Армія, маючи достатньо сили, все ж потерпіла поразку у прикордонних протистояннях 1941 року? На ці питання автор книги намагається дати відповіді

 Португальский Р. Маршал Конев: мастер окружений.- Москва: Яуза;Эксмо, 2007.- 320с.- (Великие полководцы Второй мировой)

В книзі йдеться про маршала Конєва, якій увійшов в історію Другої світової війни як один з найталановитіших радянських полководців. На чолі командуючого 1 –м Українським фронтом, він приймав участь у форсуванні Дніпра, звільненні України, Молдови, Румунії, Польщі,Чехословаччини; у Берлінській й Пражській операціях.
Конєв мав гостру інтуіцію, вміло поєднував міць артилерії й авіації з швидкістю, натиском та зненацьким ударом. Він був майстром оточення і знищення великих угруповань противника, заслужив вищу нагороду – орден Перемоги

Героїчний Київ: Докум. Розповіді/Упоряд. В.І. Денисенко.- Київ:Україна, 2003.- 335с.


Книга присвячена незламним оборонцям і звитяжним визволителям України від фашистських загарбників. Герої спогадів- льотчики, танкісти, артилеристи, воїни – десантники, підпільники, воєначальники…



Залиш на хвилинку щоденні турботи,
Із собою побудь у глибокій скорботі!
Згадай чоловіка, товариша, брата,
Дружину, сестру чи посивілу матір.
Усіх, хто кував перемогу й загинув
За тебе, за мене, за всю Батьківщину.
Згадай їх усіх, замордованих, вбитих
І гідно живи їх життям недожитим

Немає коментарів:

Дописати коментар