неділю, 5 квітня 2020 р.

«Конституція, яка випередила час»





5.04 – 310 років прийняття Конституції Пилипа Орлика 










Конституційний акт «Договорів і постанов», фактично – козацький суспільний договір, який називають «першою в світі Конституцією», був укладений 1710 року між гетьманом Війська Запорозького Пилипом Орликом і старшиною та козацтвом Війська Костем Гордієнком.


Тож, автором Конституції став представник білоруського шляхетнього роду Орликів, поет, публіцист - Пилип Степанович Орлик (1672 –1742). 
Він був нащадком литовсько – білоруського роду (герб Новина). Освіту здобув у Києво – Могилянському колегіумі. З 1692 року служив кафедральним писарем у канцелярії київського митрополита, а з 1706 був призначений генеральним писарем в уряді Івана Мазепи. Брав участь у його таємничій діяльності. Гетьманом України Орлика обрано 5 квітня 1710 року.



Складений гетьманом Договір має Преамбулу та 16 статей. Він став пам’яткою української політико – філософської та правової думки. Конституція Пилипа Орлика була чинною чотири роки під час боротьби за землі Гетьманщини. Документ, написаний латиною, зберігається в Швеції


Немає коментарів:

Дописати коментар