пʼятницю, 10 квітня 2020 р.

«Космос – незлічені лабіринти доріг»

12.04 – День космонавтики 

Ми далі й далі ринемо,
всміхаючись майбутньому.
Шляхи до зір — розчинено
руками всемогутніми! 
Павло Тичина 


12 квітня - Всесвітній день авіації і космонавтики, а рішенням від 7 квітня 2011 року 65 –ою сесією Генеральної Асамблеї ООН світова громадськість відзначає Міжнародний день польоту людини у космос. 


У цей день , 12 квітня, 1961 року Юрій Гагарін з космодрому «Байконур» на космічному кораблі «Восток» вперше в світі здійснив орбітальний обліт Землі за одну годину сорок вісім хвилин, відкривши епоху пілотованих космічних польотів. 

В Україні, 12 квітня, згідно з Указом Президента від 13 березня 1997 року, відмічають професійне свято працівники ракетно – космічної галузі.
Свого часу українські науковці зробили величезний внесок у розвиток радянської космонавтики, що дозволило СРСР бути провідною космічною державою. 

Серед них:




Сергій Корольов  - вчений - конструктор,    уродженець                      Житомира                              
















Валентин Глушко- засновник рідинного ракетного двигунобудування, уродженець Одеси


                       Михайло Янгель - вчений - механик, походив з української родини   
   


Павло Попович - космонавт №4, перший українець, який полетів у Космос, уродженець Білоцерківщини



Численні українські наукові установи, конструкторські бюро, промислові підприємства були причетні до багатьох найважливіших космічних досягнень – від перших польотів у космос, до створення й запуску космічного ракетного комплексу «Енергія-Буран». 
На сьогодні з Державним космічним агентством України співпрацюють практично всі космічні держави світу.


Перший український космонавт Леонід Каденюк побував у космосі двічі разом з американськими астронавтами.
Найбільш видатними досягненнями українських розробників, стало створення космічних апаратів «Січ-1», «Океан-О», АУОС і «Мікрон», ракетоносіїв «Зеніт-3SL», «Дніпро», «Циклон-3». На «Південмаші» сконструювали й виготовили понад 400 штучних супутників Землі.
З 1991 до 2018 року було здійснено 154 запуски ракет-носіїв, виготовлених за участю українських підприємств. У різні роки на наших ракетоносіях відбувалося від 3 до 13% всіх запусків у космос. У загальнонаціональній науково-технічній програмі України на 2018-2020 роки передбачений запуск п'яти супутників.
В українській космічній галузі працюють до16 тис. фахівців


1 коментар: