пʼятниця, 28 червня 2024 р.

ЗАХИСТИ СВОЄ ПРАВО НА ЖИТТЯ


Як Україна отримала Конституцію

Цього тижня до Дня Конституції України бібліотека імені Максима Рильського презентувала в читальній залі тематичну книжкову виставку – під назвою «Як Україна отримала Конституцію». Історією Основного Закону України цікавилися здебільшого діти і молодь.




Нагадаємо, що головний документ країни прийняли на п`ятому році Незалежності, 28 червня 1996 року, на засіданні 5-ї сесії Верховної Ради. В Європі нашу Конституцію назвали однією з найдемократичніших у світі. В бібліотеці зберігся унікальний примірник тогорічного, 1996 року, видання Конституції, видавництва «Феміна».



На виставці знайшлося місце й попереднику сучасної Конституції – це Конституція Пилипа ОРЛИКА, ухвалена 5 квітня 1710 року, яка стала фундаментом українського державотворення. Про життєвий і політичний шлях видатного гетьмана-правника йдеться у книзі «Гетьман Пилип Орлик і його Конституція» українських істориків Ірини та Олексія Кресіних, 1993 року видання.


Ще один раритет – збірка «Боротьба за українську ідею» українсько-американського журналіста, 4-го очільника ОУН Дениса КВІТКОВСЬКОГО (1909-1979). Книгу видано Науково-дослідним інститутом ім.О.Ольжича у Словаччині у 1993 році. Статті різних років присвячені переважно долям українських політемігрантів, які боролися за незалежність України.
На виконання «Концепції впровадження української мови у всі сфери життя» для відвідувачів проводився бліцкурс техніки мовлення (проект бібліотеки ім.М.Т.Рильського).





Найкращі результати з читання вголос показала п`ятикласниця київського ліцею № 59 Кіра ПЕРОВА, яка читала вибрані місця з книги «Я і Конституція» Лариси ДЕНИСЕНКО, Олександра ІЛЬКОВА та інших авторів.

                     


вівторок, 11 червня 2024 р.

"ВИПЛЕКАНИЙ КРАСОЮ ЯПОНІЇ"

 

 

11 червня – 125 років від дня народження Ясунарі КАВАБАТИ (1899-1972), японського письменника, лауреата Нобелівської премії

Пропонуємо презентацію виставки-персоналії, присвяченій Ясунарі КАВАБАТІ!


          

«УКРАЇНСЬКИЙ БАЛЕТНИЙ ТЕАТР – БОРИС ЧИСТЯКОВ»


23 червня виповнюється 110 років від дня народження Бориса ЧИСТЯКОВА, популяризатора української національної тематики у вітчизняних балетах, диригента-постановника понад 30 балетних вистав у Київському державному академічному театрі опери та балету ім. Т. Шевченка
Запрошуємо переглянути інформаційний дайджест «Український балетний театр – Борис Чистяков»





понеділок, 10 червня 2024 р.

"Я ВИРІС СЕРЕД СПІВАНОК ТА КАЗОК"


До 150-ї річниці від дня народження Марка ЧЕРЕМШИНИ (1874-1927), українського письменника і громадського діяча, в бібліотеці відбулась презентація книжкової виставки та літературна година "Я виріс серед співанок та казок", присвячені його творчості
            

четвер, 6 червня 2024 р.

ДЗЮДОЇСТКА ВІКА: ЯКОЮ ВОНА БУЛА

 



4 червня на відзначення Міжнародного дня безневинних жертв війни Україна третій рік, згідно із Постановою ВР від 01.06.2021, вшановує пам'ять дітей, які загинули внаслідок збройної агресії РФ. До цієї акції долучилася і бібліотека ім.М.Т.Рильського.


Ми вирішили згадати 9-річну школярку Вікторію ІВАШКО та її маму Ольгу ІВАШКО, які загинули у Києві рік тому. Віка навчалася в спеціалізованій школі № 203 і займалася дзюдо в спортивному клубі «Дзюдо-Майстер».
Як розповів нам керівник клубу Шухрат ХАЛМАТОВ, дівчинка вже почала здобувати свої перші перемоги, була атестована на жовтий пояс і готувалася здобути помаранчевий. Востаннє на татамі Віка вийшла 28 травня 2023 року у відкритому чемпіонаті Дніпровського району м.Києва, де виборола золоту медаль серед юнаків та дівчат 2013-2014 р.н.
Юна спортсменка загинула у ніч із 31 травня на 1 червня 2023 року – тобто у Всесвітній День захисту дітей.


Близько 3-ї години ночі російська армія влаштувала на Київ масовану атаку з повітря. ППО вдалося знищити ворожі ракети, але Віка зі своєю мамою Олею загинули від уламків ракет на порозі укриття.

    




Віка з мамою Олею


Віка зі своєю тренеркою...


Цими днями в річницю трагедії спортклуб провів турнір пам’яті своєї вихованки; в ньому взяли участь близько 100 спортсменів. Змагання внесли до спортивного Календаря Києва і планують зробити його регулярним.
Також під час турніру був оголошений збір допомоги родині загиблих. Загальна сума зібраних ними коштів склала 28,000 гривень, а ще 35,700 гривень зібрали через банку. Кошти перерахували на боротьбу з онкологічною хворобою бабусі загиблої спортсменки, Галині ІВАШКО. Зі свого боку, співробітники нашої бібліотеки, окрім фінансової допомоги, надіслали пані Галині підбірку нових книг.


Після втрати двох найближчих людей – доньки з онучкою – Галина Іванівна виїхала до родичів в одне із сіл Київської області, за її словами, подалі від місця трагедії.