вівторок, 31 жовтня 2023 р.

1 ЛИСТОПАДА – ДЕНЬ НАРОДЖЕННЯ ЄВРОСОЮЗУ!

Бібліотека ім.М.Т.РИЛЬСЬКОГО провела у своєму приміщенні ряд історично-масових заходів на честь 30-річчя Європейського Союзу.


Впродовж тижня наші читачі переглянули відеопрезентацію історії цієї демократичної міжнародної організації. Також ознайомилися із новою літературою, присвяченою зовнішній політиці та європейським прагненням України під час російсько-української війни.

 

Нагадую, що ЄС засновано 7 лютого 1992 року у м.Маастрихт (Нідерланди). Але працювати він почав у листопаді 1993-го і відтоді спирається на 6 ключових цінностей: повага до людської гідності, свобода, демократія, рівність, верховенство права, повага до прав людини.
Власне ідея євроінтеграції виникла для попередження масових вбивств та руйнацій, що відбувалися на континенті під час ІІ світової війни. Тому наразі ЄС терміново реформує європейську оборонну галузь, аби спільно з Україною протидіяти Росії, націленій на руйнування демократичних цінностей.


Бібліотекарі Тетяна КУЛЬЧИЦЬКА і Віктор ТЕМНІК, колишній військовослужбовець, відповіли на питання читачів. Переважно питали про таке:
- особливості становлення демократії в Україні,
- як пришвидшити наш вступ до євроспільноти,
- перспектива спільного (з європейськими країнами) повоєнного відновлення.


Дуже зацікавила наших   читачів презентована на виставці фундаментальна праця учених Дніпровського Національного університету ім.О.Гончара про європейські інвестиції та бізнес в Україні у ХІХ ст. Не в останню чергу завдяки внеску європейських комерсантів на
осі Криворіжжя-Придніпров`я-Донеччина відбувся «дивовижний індустріальний зліт» – який більшовицькі пропагандисти згодом поспішили приписати собі.

Рекомендована література:

ЯКУБОВА Л. Євразійський розлам. Україна в добу гібридних викликів. – Київ: «Кліо», 2019
ЛАЗЕБНИК В. Європейський слід у становленні української промисловості. – Київ: ФОП Мазур А.В., 2021

Інтернет-ресурси:
-https://ponorg.ua/novyny9879;
- https://shotam.info;
- https://op.europa.eu.>webpub>eu-and-ve;
- https://armyinform.com.ua>2023/03/07;
- https://foreignukraines.com>2023/10.12.

Немає коментарів:

Дописати коментар