четвер, 24 березня 2022 р.

«На сторожі закону і порядку»


День 26 березня став Днем нашої доблесної Української Національної гвардії.Свято встановлено згідно з Указу Президента від 18 березня 2015 року «…враховуючи значення та роль Національної гвардії України у виконанні завдань із забезпечення державної безпеки та оборони держави, захисту та охорони життя, прав, свобод і законних інтересів громадян, суспільства і держави від злочинних та інших протиправних посягань, охорони громадського порядку».
До 2015 року це професійне свято відзначалося як День внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ України і було приурочено до дня прийняття Верховною Радою України 1992 року Закону України «Про внутрішні війська Міністерства внутрішніх справ України». Після перейменування Внутрішніх військ МВС України у Національну гвардію, Указом Президента 148/2015 року офіційно, як День Національної гвардії України, відзначається 26 березня.

Національна гвардія України – військове формування з правоохоронними функціями, що входить до системи Міністерства внутрішніх справ (МВС) і призначено для виконання завдань із захисту та охорони життя, прав, свобод, законних інтересів громадян України, суспільства і держави від злочинних протиправних посягань, охорони громадського порядку та забезпечення громадської безпеки, а також у взаємодії з правоохоронними органами.

Історія створення Національної гвардії України

 

4 грудня 1991 року було визначено початкову організаційну структуру і штатну чисельність НГУ. Незабаром було створено Головне управління командувача НГУ, загальна чисельність якого складала 198 осіб. До його складу входили:- управління використання сил та засобів;
- управління служби;
- управління бойового та спеціального вишколу;
- управління матеріальних ресурсів;
- управління озброєння та техніки;
- упралінняа розквартирування та військового господарства;
- фінансово-правове управління;
- управління комплектування кадрів.
27 грудня 1991 року на підставі акту, який затвердив перший віце-прем’єр України, проведено розподіл військових частин внутрішніх військ з їх особовим складом, озброєнням, технікою і матеріальною базою. Національній гвардії України передано стрілецькі полки і спеціальні моторизовані частини міліції внутрішніх військ МВС України, а також окремий батальйон зв’язку. Вже на 31 грудня 1991 року загальна чисельність Національної гвардії була 11960 осіб. А 21 січня 1992 року Постановою Президії Верховної Ради України Головне управління командувача НГУ надано статус Державного комітету.
Знаменним для Національної гвардії України став день 5 січня 1992 року, коли особовий склад НГУ урочисто присягнув на вірність Україні. Головним критерієм добору до лав Національної гвардії України була любов до своєї землі, своїх традицій і звичаїв та готовність стати на захист незалежної Української держави. У відборі кандидатів до лав національної гвардії активну участь брала Спілка офіцерів України, яка на той час мала серед своїх членів депутатів Верховної Ради.


З перших днів існування НГУ йшло відродження та становлення нових військових національних традицій. У першу річницю незалежності національні гвардійці брали участь у парадах і маніфестаціях у багатьох містах України. Коли вулицями давнього Львова йшли стрункі колони гвардійців у новій формі, тисячі людей зустрічали їх оплесками. На початок 1992 року Національна гвардія дислокувалася на території 12 областей України, загальна чисельність становила 16 671 військовослужбовець, а на кінець 1992 року – вже 25-30 тисяч осіб.
Вишкіл в підрозділах Національної гвардії України проводився на історичних прикладах звитяг українского козацтва , українських січових стрільців та патріотичного служіння Українській державі в часи визвольних змагань першої половини ХХ століття

Коли загострилась
ситуація у Молдові, то, згідно з Указу Президента України від 17 березня 1992 року ”Про заходи щодо охорони державного кордону України з Республікою Молдова”, формування Національної гвардії України підтримували порядок у зоні особливого режиму на кордоні, а також сприяли підрозділам Прикордонних військ. Вони здійснювали патрулювання, перевіряли автотранспорт на контрольно-перепускних пунктах.

Тоді ж з’явився в НГУ і перший герой. Ціною власного життя майор Володимир Ігнатьєв 15 липня 1992 року захистив від вибуху бандитської гранати десятки громадян у потязі Одеса-Ясинувата, за що посмертно був нагороджений найвищою нагородою держави – ”Почесною відзнакою Президента”

Національні гвардійці добре зарекомендували себе в Криму під час загострення суспільно-політичної ситуації.
Для охорони дипломатичних представництв на території України в НГУ створено окрему бригаду. З весни 1993 року національні гвардійці допомагали Міністерству внутрішніх справ у боротьбі зі злочинністю. Вони здійснювали спільне патрулювання на вулицях.
Чисельність НГУ на кінець 1994 року становила близько 40 тисяч осіб. Національна гвардія стала стабілізаційним фактором та гарантом демократичних перетворень у державі.
У подальшому, аж до 1998 року, підрозділи Національної гвардії успішно взаємодіяли з українськими прикордонниками на кордоні з Придністров’ям та Молдовою.

Національна гвардія України – єдине військове формування, яке з першого дня створення впроваджувало державну мову. Усі накази командувача НГУ, починаючи з найпершого, видані українською мовою, і тут варто повчитися і Збройним Силам України, і Прикордонному війську.



З 1 січня 1992 року НГУ розпочала видавати "Бюлетень прес-служби”, який в подальшому отримав назву "Вісник Національної гвардії України”. Саме ГУК НГУ була співзасновником першого фахового журналу "Військо України”, а з літа 1994 року цей журнал перейшов до Міністерства оборони України. У 1995 році в НГУ почав видаватися журнал ”Сурма”, який виходив недовго.
Згодом єдиним друкованим органом стала газета ”Гвардія України”.

У 1998 році в НГУ почалися реформи, зміна організаційно-штатної структури, спроби якісної зміни гвардії, які б відповідали підрозділам армії Західної Європи і США.
Але у грудні 1999 року народні депутати України виступили з вимогою розформувати Національну гвардію, вбачаючи в ній інструмент можливої президентської диктатури:
11 січня 2000 року Верховна Рада ухвалила Закон України ”Про розформування Національної гвардії України”, який підписав Президент України Леонід Кучма.
Цим законом особовий склад, військову техніку, озброєння, фонди та інше майно з’єднань, частин, закладів і установ Національної гвардії України було передано до внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ України та Збройних Сил України.
12 березня 2014 року Національна гвардія України була вiдновлена (відповідно до закону України "Про Національну Гвардію України" від 12 березня 2014 року) під час напруженої ситуації в АР Крим і східних регіонах України. Порушення цілісності України та Кримська криза істотним чином вплинули на позицію влади щодо національної гвардії: у зв'язку з надзвичайністю подій, що розгортались в Україні.
Підрозділи, сформовані два роки тому із самооборони Майдану, козаків та "Правого сектору", присягнули Батьківщнині і пообіцяли захищати українську націю. Що стосується Нацгвардії, то у 2014-му у неї йшли усі, хто хотів захищати країну: чоловіки, жінки, молодь. Це були перші добровольчі батальйони, які до квітня 2015 року вели активні бойові дії.
На сьогодні у співпраці з правоохоронними органами діяльність НГУ спрямована на забезпечення державної безпеки і захисту державного кордону, припинення терористичної діяльності, діяльності незаконних воєнізованих або збройних формувань (груп), терористичних організацій, організованих груп та злочинних організацій.



Національна гвардія України у взаємодії зі Збройними Силами України за підтримки цивільного населення, волонтерського руху, бере активну участь у відсічі збройній російської агресії проти України, яка розпочалася 24 лютого 2022 року та ліквідації збройного конфлікту шляхом ведення воєнних (бойових) дій, а також у виконанні завдань територіальної оборони.

Інформаційний дайджест підготували завідувач  Тамара Пономарьова і завідувач відділу обслуговування бібліотеки ім. М. Т.Рильського Олена Покровка

Використані джерела
https://msmb.org.ua/biblioresursi/bibliografiya/aktualyni-temi/biysyko-silyne-duhom-do-dnya-natsionalynoi-gvardii-
https://vseosvita.ua/library/scenarij-skilnogo-svata-do-dna-nacionalnoi-gvardii-ukraini-svato-
https://vseosvita.ua/library/prezentacia-nacionalna-gvardia-ukraini-309293.html
https://www.dw.com/uk/%D0%BD%D0
https://www.ukrinform.ua/rubric-society/2905105-nacgvardia-vidznacae-profesijne-svato.html

  

Немає коментарів:

Дописати коментар