четвер, 18 березня 2021 р.

 «Сонячні діти»

21 березня - Всесвітній день людей з синдромом Дауна

Малюків із синдромом Дауна називають «сонячними» дітьми тому, що вони протягом всього життя відрізняються добротою та ніжністю. Вони постійно посміхаються, у них не буває заздрості, агресії та злоби, їх душі відкриті навколишньому світові. Народження із синдромом не залежить від способу життя батьків, їх харчування, статку, освіти, національності і ніхто не може відповісти, чому відбувається генетична аномалія у 21 –й парі хромосом, куди вкрапляється третя хромосома… Саме вона спричиняє ураження нервової системи, зору, слуху…

Але «Дітям сонця» не потрібні ліки та медичне обладнання. Для них необхідні лише заняття з педагогами за спеціальними методиками, які враховують особливості їх сприйняття. В результаті таких занять виявляються неабиякі таланти! Багато хто з таких дітей стають художниками, інженерами, артистами; влаштовують своє життя, мають сім’ї.
За даними 2015 року в Україні проживало 15 тисяч людей із синдромом Дауна; із них 7 тисяч - віком до 16 років. Щороку в нашій державі народжується до 450 “сонячних” діток.





До Всесвітнього дня людей із синдромом Дауна для відвідувачів бібліотеки, 18 березня, в академічній формі проведено Годину милосердя «Сонячні діти», на якій надано інформацію щодо їх адаптації та сприйняття їх суспільством.

Використавши книжкові та електронні джерела, бібліотекарі розповіли присутнім життєві історії людей із синдромом Дауна, які пройшли спеціальну реабілітацію й досягли неабияких успіхів. Найбільш відомі - іспанець Пабло Пінеда, американка Джеймі Брюер, американець Тим Харрес, росіянка Марія Нефедова, українець Богдан Кравчук довели усьому світові – перешкод не буває! Потрібно лише піклування держави, людське розуміння ,обізнаність та терпіння батьків, які не завжди мають достовірну інформацію про синдром, щоб боротися за гідне майбутнє своїх дітей!

Немає коментарів:

Дописати коментар