четвер, 16 липня 2020 р.

"Столиці країн Тихоокеанського басейну"


Шановні юні читачі!

Другий - липневий тур географічної подорожі - "Круїз столицями світу", ми продовжуємо за темою "Столиці країн Тихоокеанського басейну"

Країни Африки, Карибського басейну і Тихоокеанського регіону, тобто країни АКТ - міжнародна організація, що об'єднує на сьогодні 79 країн (48 в Африці, 16 в Карибському басейні і 15 в Тихоокеанському регіоні), більшість з яких були раніше французькими та британськими колоніями.

Основними цілями організації є економічний розвиток країн-учасників, інтеграція у світову економіку. З самого початку головною метою була координація економічних зв'язків між країнами АКТ і ЄС.

Вісім країн Тихоокеанського регіону є найбільш різнорідною групою серед країн АКТ, найбільшою з яких є Папуа Нова Гвінея з населенням 5 млн осіб, що становить 70% населення всіх країн Тихоокеанського регіону. 



Ця країна з 1989 року бере участь в Організації Азіатсько – Тихоокеанського економічного співробітництва. 
Решта острівних держав регіону мають невеликий економічний потенціал і орієнтовані на експортну торгівлю. 
За підтримки Австралії та Нової Зеландії вони поступово спрямовують інтерес до азіатського світового економічного центру


1.Папуа Нова Гвінея



Унікальна країна знаходиться у південно – західній частині Тихого океану і має сухопутний кордон лише на заході з Індонезією; омивається з півночі водами Коралового моря, а зі сходу – водами Тихого океану. Столиця цієї держави, яку відкрив британський мандрівник Джон Морсбі у 1873 році, є головним портом найбільшої бухти острова Нова Гвінея. 











Так ось, щорічно в середині вересня, в місті проходить яскравий фестиваль на честь прийняття Декларації незалежності ПНГ, головною подією якого вважається історичний торговий похід жителів провінції Гульф на традиційних каное до столичних регіонів з метою торговельного обміну глиняними горщиками і саговим крохмалем з місцевими жителями. Те, як більше ста каное відправляються в море, є дійсно захоплюючим видовищем. Фестиваль вважається головним культурним святом міста /якого?/ і супроводжується традиційними піснями, танцями і представленнями різних племен.


2.Соломонові Острови



Столиця Соломонових Островів


Столиця Соломонових островів ….., розташована на північному узбережжі острова Гуадалканал і є головним портом країни. Острови вважаються одним з найкращих місць на планеті і славляться підводним плаванням (дайвінгом) з непереборним меню підводних скарбів: соковитими рифами, теплими водами, розкиданими химерними істотами; жахливими жолобами, які впадають у прірву. Соломонові острови знаходяться в сейсмічно небезпечному регіоні, де часто відбуваються землетруси і проявляють активність вулкани.


Вулкан Багана належить до групи Соломонових островів, в складі Тихоокеанського вогняного кола на межі Тихоокеанської та Індо - Австралійської літосферних плит. Його висота 1750 м над рівнем моря. 
Вулкан дуже активний, останнє виверження почалось з - березня 2016 року і продовжується


до Матаніко – водоспаду (в перекладі з місцевої мови – Матаніко означає «двосторонній»), що знаходиться в декількох кілометрах від столиці. 


Водоспад незвичайний своїм міцним потоком води, яка «падає» в печеру, заповнену сталагмітами і сталактитами, після чого ховається в надрах острова. Неподалік у від водоспаду знаходиться ще декілька печер, де мешкають птахи, тварини, а також росте безліч енциклопедичних рослин. 
Завдання: Назвіть столицю Соломонових Островів! 






3.Острови Кука



Із столиці Островів Кука, яка є портом і знаходиться на острові Раротонга /це один із п’ятнадцяти островів країни/ вивозять копру (м’якоть кокосових горіхів), перли та фрукти. В місті є філіал Південнотихоокеанського університету і бібліотека.

Обов’язково треба подивитись місцеву пам’ятку Севен – ін –Уаном – Коконутом – Три – кокосове коло;




водоспад Уігмор, де можна помилуватись бурхливим потоком місцевої річки Папуа. 

Головною ж пам’яткою столиці є церковна споруда «Церква християн Островів Кука», що збудована у 1849 році. Ви побачите камінь Папейха – пам’ятник першому місіонеру, що проповідував на островах християнство.




















Столиця островів Кука славиться серед туристів і як музей під відкритим небом. Тож, що то за столиця, де ви відчуєте подих давньої та сучасної культури народів маорі, де місцеві жителі з радістю вас зустрінуть, поділяться секретами приготування блюд із кокосів, ознайомлять з цікавими спорудами, що характерні тільки для даної місцевості і побачите самобутні танці, які складають основу щоденного буття?

Завдання: Назвіть столицю островів Кука!



4.Фіджі


Столиця Фіджі
Столиця Фіджі - держави, що знаходиться у південній частині Тихого океану, примітна Центральною площею, де розташовані: Дім уряду, будівля Парламенту, Сад Тарстон, висаджений сто років тому, Музей Фіджі








В музеї зібрані матеріали багатої історії регіону за останні чотири тисячі років. Будівля виконана у традиційному місцевому стилі: чотирьохскатні дахи вкривають дерев'яні одноповерхові конструкції. Поряд з музеєм зведена триповерхова вежа, фасад якої прикрашено керамічним годинником
















У безпосередній близькості до міста можна відвідати острів орхідей, унікальні різновиди яких, не тільки порадують душу, але можуть бути придбані в якості сувеніру чи подарунку. Тим, кого зацікавила столиця Фіджі, даємо підказку – це портове місто, споруди якого витримані у британському колоніальному стилі, знаходиться на одному із 300- х островів Фіджі - Віті - Леву 

5. ???

На фото — тихоокеанська держава в Мікронезії. Межує на заході та південному заході з територіальними водами Федеративних Штатів Мікронезії, на півдні — з територіальними водами Кірибаті, з інших боків — з нейтральними водами Тихого океану. Ці острови належать США. Столиця цієї країни – самий великий атол (кораловий острів чи архіпелаг, який має вигляд суцільного чи розірваного кільця, що оточує лагуну) із цих островів, тому вона вважається не тільки столицею , але економічним і культурним центром М…. островів.

Музей Алєлє є гордістю столиці. 

Він невеликий за розміром, але дуже багатий предметами побуту давніх цивілізацій, що проживали в цьому атолі і на всій території країни взагалі. В Алєлє зберігається більше трьох тисяч різних артефактів, знайдених на даній території. Заснований у 1907 році, на сьогодні музей поповнюється новими знахідками. 



Завдання: Про яку країну і столицю йде мова?

6.Кірибаті












Столиця Кірибаті – острівної держави, розміщеної на островах та атолах у центральній та західній частині Тихого океану, є самим розвиненим острівцем , що входить до острова Тарава до якого, у свою чергу, входять 22 островки і 17 невеличких рифів.



В столиці знаходиться єдиний аеропорт країн Кірибаті та Бонрікі;
розташовані найбільші урядові організації, Національна бібліотека та общинний будинок. Уважно роздивіться фотографії і ви назвете столицю Кірибаті

7.Самоа

Незалежна Держава Самоа — країна в південно-західній частині Тихого океану в Полінезії, яка займає західну частину однойменного архіпелагу.
Столиця країни розташована на острові Уполу, де найпрозоріша  вода у світі;















Вона має форму розігнутої підкови на березі бухти, відокремленої від відкритого моря грядою коралових рифів. Через прохід в цій гряді в бухту заходять океанські судна. В місті є лікарня, бібліотека, обсерваторія, кінотеатр, три готелі, кілька дрібних підприємств.
Столиця Самоа славиться тим, що в її передмісті знаходиться садиба відомого шотландського письменника Р. Л. Стівенсона


Останні роки життя він провів у затишному будинку, який збудував сам на пагорбі південної околиці міста. На скелі, що височіє над островом, знаходиться могила і пам’ятник письменнику - мандрівнику

     8. ???

Оскільки ця єдина найменша незалежна республіка на Землі, яка не має столиці (неофіційна столиця місто Ярен) - вам треба буде її назвати



Така собі карликова держава знаходиться на однойменному кораловому острові в західній частині Тихого океану на відстані 42 км на південь від екватора. Чим не екзотика? Тим паче, площа країни 21,3 кв. км з населенням до 10 тисяч осіб!
Скрізь ростуть кокосові пальми, фікуси, лавр та інші листяні дерева. Тваринний світ острова бідний: всі ссавці завезені людьми – щури, кішки, собаки, свині, кури. Якщо взяти орнітофауну, то вона представлена шістьма видами – кулики, рячка, буревісники, фрегати, голуби.















У водах навколо острова водяться різноманітні акули, морські їжаки, молюски, краби і безліч отруйних морських тварин.

Дивно, але факт: у 2011 році громадяни маленької республіки були визнані найтовстішою нацією у світі.





Така сумна ситуація пов’язана з імпортом іноземних продуктів. На сьогодні скоштувати місцеву кухню з морепродуктів практично неможливо, хіба що у консервах. Науріанці дуже привітні, уважні до туристів і тому з великим комфортом можна оселитися в маленькому бунгало на березі океану.




Воістину світ прекрасний, кольоровий і гостинний. 
Якщо ви з добром, то і до вас взаємно!

Немає коментарів:

Дописати коментар