понеділок, 18 січня 2021 р.

«Захід, схід – одна країна! Це – соборна Україна»



22 січня – День Соборності України

Щороку, 22 січня, у день проголошення у Києві на Софійській площі Акту Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки (1919), Україна відзначає День Соборності. Офіційно свято встановлено Указом Президента України «Про День соборності України» від 21 січня 1999 року № 42/99.
Акт Злуки став історичним об’єднанням українських земель в одній державі. Він увінчав соборницькі прагнення українців обох частин України – Наддніпрянщини та Наддністрянщини – щонайменше з середини XIX століття. Це була основоположна подія для українського державотворення. 
Цього дня прийнято також згадувати іншу подію, яка відбулась роком раніше - 22 січня 1918 року — прийняття ІV Універсалу УЦР, яким проголошувалася повна незалежність УНР.


У тексті Акту Злуки утверджувалось: «Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України – Західно-Українська Народна Республіка (Галичина, Буковина і Угорська Україна) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка». 
Однак, об’єднання України відбулось суто символічно: вже через кілька тижнів після проголошення Акту Злуки більшовики захопили Київ, пізніше поляки окупували Східну Галичину, а Чехословаччина - Закарпаття.
      


  З 18 по 25 січня у бібліотеці демонструватиметься книжкова виставка «Захід, схід – одна країна! Це – соборна Україна», яка являє собою історико – літературний екскурс, висвітлюючи події від прийняття Акту злуки УНР та ЗУНР до першого святкування Дня соборності у Хусті 1939 року; проголошення ухвали Акту незалежності України 24 серпня 1991 року та першого офіційного святкування 1999 року згідно Указу Президента Леоніда Кучми.

 

Шановні відвідувачі блогу! 
Особливу увагу звертаємо на книги з фонду нашої бібліотеки:

 


Грицак Я. Нарис історії України . Формування модерної нації ХІХ – ХХ століття.- Київ: Yakaboo Publishing, 2019.- 656с.

 


В книзі йдеться про ствердження принципової правдивості української історії, починаючи від ХVІІІ століття до наших днів.




Реєнт О. П. Україна між світовими війнами (1914 – 1939). Події. Люди. Нариси історії: Навч. Посіб./Реєнт О. П. , Коляда І. А. .- Київ: Школа, 2004.- 544с.

Цей навчальний посібник присвячений одному з найдраматичніших періодів і історії України в її боротьбі за державність і незалежність. Автори не тільки висвітлюють основний перебіг подій, а й подають їх оцінку сучасниками, істориками різних шкіл та напрямів 
Для юних читачів пропонуємо чудову книгу – збірник Алли Сокол та Олени Конечної - «Моя країна – Україна»


Сокол А. В. ,Конечна О. М. Моя країна – Україна.- Чернігів: РВК» Деснянська правда», 2004.- 64с.

Книга запрошує у подорож по рідній країні; в доступній формі знайомить з історією України, її державним устроєм, символікою, історичними подіями, в тому числі, темою соборності. В ній подається цілісне уявлення про Україну як незалежну демократичну спільноту.

День Соборності – це нагадування про те, що сила держави – в єдності українських земель ! Стало традицією проведення в цей день, починаючи з 1991 року, «живого ланцюга» - символу солідарності громадян нашої країни



Немає коментарів:

Дописати коментар