вівторок, 29 серпня 2023 р.

ФОРТ-ДИТСАДОК І ШАЛЕНІ ПРИГОДИ ГВИНТОКРИЛА НА ПІВДНІ: найцікавіші книги про Велику війну з Росією

    До Дня пам`яті (29 серпня) бібліотека ім.Максима РИЛЬСЬКОГО презентує ряд кращих книг з фонду читального залу про російсько-українську війну періоду АТО-ООС. Автори книг – військовослужбовці Збройних Сил України та воєнні журналісти, очевидці чи безпосередні учасники всіх описаних подій


Спитайте, чому так мало досі написано про воєнних пілотів? Бо нашій армії гостро бракує авіації і всі можливі автори таких книжок зараз у повітрі, відважно захищають українське небо. І до клавіатури вони дістануться хіба що після перемоги! Тому особливу цінність мають спогади командира багатоцільового гвинтокрилу МІ-8 Василя МУЛІКА «Congo-Донбас» про себе та своїх побратимів-вертолітників.

Вони дивні... Трошки смішні, трошки божевільні. Вони  це льотчики, професіонали:

«Чи далеко звідси до Маріуполя? По трасі не знаю, я тут тільки літав. Десь так 70 км по прямій…»

«На моєму гвинтокрилі не можна курити і вмирати…»

Логічним доповненням до драматичної історії нашої авіації є створена командою волонтерів збірка «У вогняному кільці» і роман воєнного фотожурналіста Сергія ЛОЙКА «Аеропорт». Перша і друга книги – відповідно про героїчну оборону Луганського і Донецького аеропортів.

Попри вигаданий сюжет, «Аеропорт» базується на особистих враженнях автора, отриманих на початку війни. У далекому 2014 році ЛОЙКО як фотокореспондент газети Los Angeles Times не один день провів серед бійців добровольчого формування «Правий сектор», обороняючи разом з ними стратегічно важливий Донецький аеропорт. Тож книгу сміливо можна назвати воєнною класикою (і вона неодмінно зацікавить фанатів бойовика «Кіборги» на ту саму тему!).
   А дві книги Романа ЗІНЕНКА «Іловайський щоденник» та «Війна, якої не було» – це найбільш детальні на цей рік свідчення живого очевидця про так званий «Іловайський котел».


Нагадуємо, що це був гарячий період другої половини серпня 2014 року, якраз напередодні Дня Незалежності. Аби спинити успішну антитерористичну операцію українських сил, Путін послав на Донбас потужні підрозділи регулярної армії РФ. Автор спогадів, колишній морпіх ЗІНЕНКО, воював у добровольчому батальйоні МВС «Дніпро-1» і опинився разом з іншими в оточенні в районі Іловайська, що на Донеччині. 
Можливо, у автора тут забагато крові, але ж так воно все і було! Гуркіт вибухів, свист снарядів і передсмертні крики... Ризиковані штурми проти переважаючих сил ворога і святковий сніданок 24 серпня в укріпленому дитсадку…
Та найважливіше – досягнутий результат. Бо Роман не занепав духом, вижив сам і допоміг вибратися з пекла своїм товаришам. 
Заходьте, читайте, цікавтеся!

     У цьому році працівники бібліотеки ім.Максима РИЛЬСЬКОГО  традиційно вшанували пам`ять загиблих військовослужбовців Хвилиною мовчання та підняттям Державного прапора України. У заході взяли участь і наші читачі.

Рекомендована література:
ЗІНЕНКО Р. Війна, якої не було». – Харків: «Фоліо», 2019
ЗІНЕНКО Р. Іловайський щоденник. – Харків: «Фоліо», 2017
ЛОЙКО С. Аеропорт. – Київ: «Брайт Стар Паблішинг», 2016
МУЛІК В. Congo-Донбас. – Київ:  «Білка», 2021
У вогняному кільці. Оборона Луганського аеропорту. – Харків: «Фоліо», 2019 

 


Немає коментарів:

Дописати коментар