понеділок, 28 серпня 2023 р.

ДОРОГА ЖИТТЯ І СМЕРТІ: 29 серпня Україна відзначає День пам`яті вояків, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України



4 роки тому президент України підписав указ, відповідно до якого щороку 29 серпня вшановують пам`ять загиблих захисників України. А символом цього дня є квітка соняшника. 29 серпня 2014 року, при виході з оточення саме на соняшникових полях під Іловайськом, полягло чимало бійців ЗСУ і добровольчих батальйонів




 Про те, як сьогодні вшановують пам'ять загиблих українських воїнів в бойових підрозділах, розповідає один з працівників бібліотеки імені М.Т.Рильського.
Віктор ТЕМНІК учасник оборони Києва, колишній в.о. заступника командира роти 112-ї окремої бригади Тероборони Збройних Сил України: "Восени 2022 року, себто через кілька місяців по тому, як бої перемістилися на Схід, у Києві на честь загиблих бійців 112 бригади Тероборони звели пам`ятник  так званого петлюрівського хреста (військовий символ армії УНР). Нашу бригаду було  сформовано здебільшого з киян-добровольців на самому початку повномасштабної агресії,  в лютому-березні 2022 року. Бійці 112-ї разом із 72-ю механізованою бригадою ім. Чорних Запорожців відбивали перші російські атаки на столицю: розбили танкову колону під смт Велика Димерка, втопили ворожий десант під час переправи через річку Ірпінь, також знищили замасковану батарею САУ, що обстрілювала Пущу-Водицю та інші  райони Києва. Зараз тероборонці уже воюють на Сході і Півдні, також патрулюють і розміновують деокуповані території.




Звісно, що напружені бої відняли багато життів. На час написання цієї статті від початку повномасштабної агресії втрати українських силовиків склали  щонайменше 25 тисяч військових (орієнтовно 1/10 від втрат ворога), у цьому числі є і  бійці 112-ї. Там, де ми записувалися у добровольці, на  колишньому мобілізаційному пункті, силами бригади було зведено пам’ятник  загиблим побратимам. 



Відкривали його комбриг Олександр ПАВЛІЙ і командувач Сил Тероборони Ігор ТАНЦЮРА. На відкриття прийшли родичі героїв і журналісти; пам'ять загиблих вшанували хвилиною мовчання. Також в церемонії взяли участь представники столичного духовенства Православної Церкви України на чолі з архієпископом ВИШГОРОДСЬКИМ Агапітом (ГУМЕНЮКОМ), які освятили пам`ятник.
Цього ж дня на урочистому шикуванні солдати і офіцери отримали чергові звання, почесні грамоти та інші відзнаки за відмінну службу. Також командування подякувало місцевим бізнесменам, що допомогли у зведенні пам`ятника. До речі, хреста зробили з каменю, видобутого виключно в Україні, на знак того, що життя віддали недаремно  за рідну землю. У підніжжі хреста зобразили емблему 112 бригади — лук зі стрілою, стародавній герб міста Києва, а згодом герб київської козацької сотні.

                    
Обабіч хреста майстри вирізьбили уривок з поезії  "Невідомому воякові" Олега ОЛЬЖИЧА: "Державу не твориться в будучині, державу будується нині. Ці люди на сталь перекуті в огні, це люди  як брили каміння".
Відтоді щосуботи родичі приходять до хреста на панахиду, що її проводить бригадний капелан."




Фото: Суспільне ТБ



Немає коментарів:

Дописати коментар