27 листопада - День пам’яті жертв Голодомору
Цей день об’єднує нас через спільне минуле, зміцнюючи національну пам’ять задля збереження й передачі прийдешнім поколінням.
Щорічно, в четверту суботу листопада, згідно Указу Президента України, відзначається День пам’яті жертв Голодоморів, один з яких – 1932 -1933 років, став найстрашнішим злочином проти людства; на той час, у державі, яка, порівняно з Європою, мала найбільший агропромисловий комплекс, мільйони людей гинули від голоду.
За уточненими даними в Україні загинуло від 3 до 3,5 мільйонів людей.
Вшановуючи всіх безвинно загиблих від голоду, у церквах і храмах України відбуваються поминальні богослужіння, а громадяни покладають символічні горщики з зерном та свічками до пам’ятників жертв голодоморів. Але, крім ритуальних заходів, головним є виховання національної свідомості людей, їх усвідомлення великої трагедії та запобігання таких подій у майбутньому.
Пережити таке жахіття – знову народитися… Воно не відступить ніколи: спустошення, холод, лють щодо «виконавців державних закупівель», живі привиди у пошуках кусня хліба, незліченна кількість померлих і ненароджених дітей, розбиті життя і розвіяні вітром душі приречених…
Це треба знати і пам’ятати.
Ознайомившись з представленими матеріалами, ви дізнаєтесь щонайменше про п’ять важливих фактів Голодомору в Україні 1932 – 1933 років.
1. Голодомор в Україні тривав 17 місяців – з квітня 1932 року до листопада 1933 року
2. Навесні 1933 року, кажуть історики, в Україні помирало 17 людей щохвилини, 1 000 людей щогодини і майже 25 000 людей щодня;
3. У документах Політбюро ЦК КП(б)У зберіглося свідчення про те, як восени 1932 року організовувалися з України так звані «зелені ешелони» для забезпечення промислових центрів Росії продуктами харчування до жовтневих свят.
4. За розпорядженнями Уряду, заборонялась будь-яка торгівля в сільській місцевості, призупинялося продовольче постачання сіл, переслідувалося та каралося до 10 років ув'язнення та розстріл за будь-яке використання хліба для оплати праці в районах, що не виконали хлібозаготівельних планів; запроваджувалася система натуральних штрафів, товарних репресій. Питома частка українського зерна в загальносоюзному обсязі хлібозаготівель сягала більше третини, а по окремих регіонах - перевищувала планові завдання
5. Найбільш постраждали від голоду Харківська, Київська, Полтавська, Сумська, Черкаська, Житомирська області. На них припадає 52,8% загиблих. Смертність населення тут перевищувала середній рівень у 8-9 і більше разів.
1. Електронний архів Голодомору: зведений реєстр архівних документів: http://www.archives.gov.ua/Sections/Famine/Publicat/
2. Спеціальний проект сайту ―Історична правда‖ – ―Голодомор 1932-1933‖: http://www.istpravda.com.ua/themes/holodomor/
3. Сайт Голодомор 1932-1933 Харківська область: http://www.golodomor.kharkov.ua/ 4. Голодомор 1932 – 1933 рр. Опис колекції документів ГДА Служби безпеки України на офіційному сайті СБУ: http://www.sbu.gov.ua/sbu/control/uk/publish/article?art_id=49757&cat_id=530 76
5. Розділ офіційного сайту Державного комітету архівів України: http://www.archives.gov.ua/Sections/Famine/
6. Сайт Українського інституту національної пам’яті:https://old.uinp.gov.ua/holodomor-commemoration-news
7. Український науковий інститут Гарвардського університету. Проект. Мапа. Великий голод: http://gis.huri.harvard.edu/the-great-famine/about-the-great-famine-project.html
8. Спеціальний розділ офіційного веб-порталу Державного комітету архівів України, присвячений Голодомору: http://www.archives.gov.ua/Sections/Famine/index.php
9. Пам’ятники жертвам Голодомору в Україні: http://www.holod
Немає коментарів:
Дописати коментар