четвер, 18 листопада 2021 р.

 21 листопада – День Гідності і Свободи

 


21 листопада в Україні відзначається День Гідності і Свободи. Цього дня, з інтервалом у дев’ять років, розпочалися дві доленосні для сучасної України події: Помаранчева революція 2004 – го та революція Гідності 2013 – го.
Свято встановлено згідно Указу Президента №872/2014 «Про День Гідності та Свободи» від 13 листопада 2014 року, в якому зазначено: «з метою утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, збереження та донесення до сучасного і майбутніх поколінь об’єктивної інформації про доленосні події в Україні початку ХХІ століття; віддання належної шани патріотизму й мужності громадян, які постали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору…»

Користувачам та відвідувачам блогу пропонуємо книжковий огляд «Лиш той життя й свободи вартий, хто йде щодня за них у бій».



Всі зацікавлені мають змогу ознайомитись з хронологією тих героїчних баталій, з тим безграничним героїзмом, проявленим проти існуючої на той час політичної системи держави. Адже не кожна людина має здатність у мирний час подивитись у вічі смерті і виявити бажання піти з життя за святу ідею.
До вашої уваги - особливо значущі видання з фонду бібліотеки ім. Максима Рильського та бібліотек Голосіївської ЦБС:

Виноградов О. Слово Майдана: публицист. Произв.- Киев:Издатель Корбуш, 2014.- 528с.


У книзі зібрані оповідання учасників, очевидців подій, що відбувалися на Майдані Незалежності у Києві з листопада 2013 по лютий 2014 року. Спогади майже усіх служб, підрозділів, напрямів та течій Майдану дають можливість дізнатися про правдиву історію «Революції Гідності» та зрозуміти думки, надії, вчинки тих, хто ціною життя відстоював честь України і гідність свого народу

 



Трайдакало О. Майдан. Погляд зсередини/Автор – упорядник О. Трайдакало.- Київ:Сервіс, видавець Мельник М. Ю., 2018.- 320с.

 



Книга – спогад людей, яким пощастило опинитись у вирі подій, які згодом назвуть Революцією Гідності. І тому кожне слово тут – правда, а кожна емоція – щира. Достатньо деколи – просто вислухати і поспівчувати.






Материнська молитва. Українки – героям Майдану: Поезії/Автори передмови Т. Череп – Пероганич, Ю. Пероганич.- Київ: Наш Формат, 2014.-71с.




Книга являє собою антологію поезій і є найпершою поетичною і художньою книгою про Євромайдан.






Небесна Сотня: Колектив авторів- Київ, 2018.- 208с.

  



Це книга-реквієм. Книга-посвята тим учасникам Революції Гідності, які віддали найцінніше — своє життя — заради того, аби Україна та всі ми встали з колін. Щоб почали змінювати свою державу, а наші діти та онуки дістали змогу жити в іншій країні.

Немає коментарів:

Дописати коментар