понеділок, 26 квітня 2021 р.

«Охорона праці – турбота про суспільство»

У 1996 році Міжнародна організація праці (МОП) приєдналась до ініціативи Міжнародної конференції вільних профспілок про визнання 28 квітня всесвітнім Днем охорони праці, який вперше офіційно був відзначений у 2003 році. Близько ста країн світу приєдналося до святкування…

Працівники бібліотеки готові постійно надавати користувачам потрібну інформацію з питань охорони праці та пропонувати відповідну літературу.
З метою привернення уваги суспільства і, головне, владних структур держави до проблеми безпеки людини на робочому місці, 
Указом Президента України від 18 серпня 2006 року встановлено національний День охорони праці – 18 квітня.
Завдання кожної установи, закладу, підприємства є забезпечення надійного захисту робітників та зниження до мінімуму їх смертності. Особливо це стосується виробництв, де підвищено ризик нещасних випадків, травматизму або шкідливості, що зумовлена хімічними та іншими викидами. В цей день в нашій країні вшановують пам’ять загиблих на робочому місці (вперше День загиблих на робочому місці відзначали у 1989 році американські й канадські робочі). 
Насторожує такий факт: за оцінками МОП кожен день у світі близько 5000 тисяч осіб вмирають в результаті нещасних випадків або професійної захворюванності. За рік – це до 2млн. осіб!



Сумним прикладом в Україні є людські багаточисельні жертви у вугільно – видобувній, атомній, хімічній промисловості тощо… Випадки смертельного травматизму на виробництві становилять 7% від загальної кількості травмованих. 
Цьогоріч, Україна вкотре долучається до ініціативи Міжнародної організації праці і як інші країни, візначатиме цей день у контексті боротьби з короновірусною інфекцією COVID – 19. Тож, актуальним залишається гасло 2020 року: «Зупинимо пандемію: безпека і здоров’я на роботі можуть врятувати життя».

В умовах глобальної пандемії коронавірусу для запобігання поширенню інфекції, захисту здоров’я громадян та надання допомоги хворим, суспільство має об’єднати зусилля заради подолання наслідків епідемії.

Як зробити так, щоб робочі місця майбутнього були захищеними - люди мали право на безпечну працю і гарантію бути здоровими? Адже… 







Вбити нас може будь - який предмет, 
навіть створений для нашої зручності. 
Наприклад, нас вбивають стіни будинку. 
Або, скажімо, східці сходів, якщо ми 
необачно ступаємо 
Б. Паскаль

 


Напевно, работодавцям треба удосконалювати технології, передбачати ситуації, в яких людина може загинути; завчасно подбати про гігієнічний захист на робочому місці, забезпечити працівника необхідним знаряддям: спеціальним одягом, масками, дезинфікуючими засобами, а також виділяти кошти на спецпайки для тих, хто працює на виробництві з підвищенним ризиком для здоров'я тощо. 
Але, водночас, всі ми з вами повинні знати правила безпеки й особисто дотримуватись їх на робочому місті, виконуючи інструкції та розпорядження адміністрацій шодо правил техніки безпеки… 
Багато аварій можна було б уникнути, якщо би працівники дотримувались усіх правил, не сподіваючись на щасливий випадок…


Пропонуємо рекомендаційний список літератури та електронні адреси за тематикою, які є в ноявності фонду бібліотеки та в електронному режимі:


Закон України про охорону праці : за станом на 09 липня 2010 року. – Офіц. вид. – Київ: Парламентське вид-во, 2010. - 28 с. – (Закони України)

Дотримуйтесь правил безпеки!
Апостолюк С. О. Безпека праці: ергономічні та естетичні основи. Навч. посіб. /С. О. Апостолюк, В.С. Джигерей та інші.- Київ: «Знання», 206.- 215с.
Безпека життєдіяльності. Нормативні документи для навчальних закладів / відповід. за вип., упоряд. М. В. Васильчук, упоряд. Ю. В. Бадюк, 2010. - 1024 с.
Грішнова О. А. Економіка праці та соціально трудові відносини: Підручник.- 3-е вид., випр. і доп.- Київ.- Т-во «Знання»,2007.- 559с.
Економіка праці і соціально трудові відносини/Авт. Акулов М. Т., Драбанич А.В., Євась Т.В. та ін.: Навч. посіб. – Київ: Центр учбової літератури, 2012.- 328с.
Скрипченко І.Т. Основи охорони праці: Методичні рекомендації / І.Т.Скрипченко. – 2-ге вид., оновл.– Дніпропетровськ: Видавництво Маковецький Ю.В., 2013. – 34 с.
Чернетенко О. Підготовчий етап атестації робочих місць за умовами праці / О. Чернетенко // Довідник спеціаліста з охорони праці. - Україна", 2012. - N 4. - С. 47-53.
Швець І. Концепція економічного стимулювання безпечної трудової діяльності / І. Швець, С. Поторочин // Україна: аспекти праці. - 2012. - N 7. - С. 31-37.
Шулятьєва І. Головне - профілактика травматизму : [про виробничий травматизм в Харків. обл. за 2008-2009 рр.] / І. Шулятьєва // Охорона праці. - 2010. - N 7. - С. 52-53.
Електронні адреси за тематикою:
Державна служба України з питань праці [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://dsp.gov.ua/statystychni-dani-vyrobnychoho-travma-2/
Кальянов, А. В. Економічні наслідки погіршення здоров‘я робітників у сфері охорони праці / А. В. Кальянов // Наукові праці МАУП. – Київ, 2017. – Вип. 3 (54). – С. 28–32. – (Серія : Економічні науки)
Нетребский, А.А. Охрана труда в Украине: проблемы и перспективы / А. А. Нетребский // Зернові продукти і комбікорми. – 2011. – № 4 (44). – С. 45–48. 4. Хара, В. Охрана труда в стране: проблемы и пути их решения / В. Хара // Охрана труда. – 2010. – № 12. – С. 9–13. 5. Плохие условия труда - главная проблема в сфере занятости [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://www.ilo.org/moscow/news/ WCMS_671185/lang--ru/index.htm Роботу виконано під керівництвом д-р мед

 

Пам’ятаймо: 
Удосконалюючи умови охорони праці, ми дбаємо про здорове суспільство! 

Використані електронні посилання при створенні інформаційного дайджеста:
https://land.gov.ua/28-kvitnia-den-okhorony-pratsi/
https://uk.wikipedia.org/
https://www.pedcollege.kiev.ua/index.php/650-28-kvitnia-vsesvitnii-den-okhorony-pratsi
https://podil.kyivcity.gov.ua/content/28-kvitnya--vsesvitniy-den-ohoro

Немає коментарів:

Дописати коментар