пʼятницю, 16 квітня 2021 р.

18 квітня - Міжнародний день пам’яток і визначних місць

Міжнародний день пам’яток і визначних місць відзначається від 18 квітня 1982 року з ініціативи Міжнародної ради з питань пам’ятників і визначних місць (ІКОМОС), а рішення про відзначення дати було прийнято Генеральною Асамблеєю ЮНЕСКО у 1983 році.
Свято спрямовано на підвищення обізнаності громадян з різноманіттям культурної спадщини, її вразливістю та необхідністю ефективними зусиллями подальшого збереження для прийдешніх поколінь. У всьому світі цього дня влаштовують відвідини визначних місць та пам’яток, проводять конференції; з’являються тематичні публікації у пресі. В цей день згадують про те, що кожна країна - це унікальна історична та культурна спільнота, що має суто свої цінності і дбає про їх збереження. 
В Україні «День пам’яток історії та культури» ,встановлений відповідно до Указу Президента України від 23 серпня 1999 року, відзначають щорічно 18 квітня.
В нашій країні всі питання щодо охорони культурної спадщини з метою її збереження, використання об’єктів культурної спадщини у суспільному житті врегульовані Законом України «Про охорону культурної спадщини».
Всі пам’ятки, визначні місця національного значення внесені до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. 
Пропонуємо нашим користувачам та гостям бібліотечного блогу відеоекскурс, присвячений Дню пам’яток історії та культури України
                          
                           



Використані електронні посилання 
https://zp.gov.ua/uk/page/turistichnij-putivnik-1 
httphttps://eventukraine.com/travel/pam-yatki-kozackoi-slavi-10-misc-de-varto- 
https://np.pl.ua/2017/10/kozatski-pamyatky-ukrajiny-pro-yaki-vy-mohly-ne-znaty/ 
https://mp3party.net/music/171252 

Відеоекскурс «Рукотворні пам’ятки Козацької України» підготували: завідувач відділу обслуговування Олена Покровка та завідувач бібліотеки ім. М. Т. Рильського Тамара Пономарьова 

Немає коментарів:

Дописати коментар