пʼятницю, 15 березня 2024 р.

КУДИ ЩЕЗАЄ КИЇВ, ЗАГАДКА ДАВНЬОГО ВБИВСТВА ТА ЯК ЗСУ ЗМІНЮЮТЬ СВІТ (зовсім нове!!!)

 

У І кварталі наша бібліотека отримала чималеньку партію літератури, передусім з новітньої історії. Як зазвичай, пишемо про все найцікавіше.


Як Донеччину чистять від росіян (оповіді ветеранів ТРО), про херсонське підпілля і кримінальні секрети Києва початку ХХ століття. 

Видавництво «Дух і літера» надрукувало повну збірку документів і фотоматеріалів про сенсаційну справу БЕЙЛІСА (або Справа про кров християнських малят).

Це сталося 1911 року у Києві в районі Лук`янівки. В глиняній печері знайшли вбитим учня Києво-Софійського духовного училища. Школяр перед тим записався у вуличну банду, тому сищики допитали бандитського ватажка, таку собі «матінку Віру». І негайно… випустили на волю, бо та була недоторканним агентом царської охранки і коїла собі, що заманеться.

Проте жорстоке вбивство хлопця зарізали 40 ударами ножа, з тіла витекла вся кров стало сигналом до розв`язання масової істерії і пошуку ворогів по всій імперії. В Держдумі заявили, мовляв, таємна «секта юдеїв» вчиняє ритуальні вбивства, направили слідство на «єдино правильний шлях» і спробували повісити злочин на випадкового єврея-перехожого…

У тому ж видавництві надруковано «Права та обов`язки людини» з підназвою «У пошуках нового суспільного договору». Це стисле, але актуальне есе Алейда АССМАН створила ще у 2017 році, аби зрозуміти чому після загарбання Криму Європа і не почухалася.

Путін усього лише за 15 років перетворив росіян на зомбі а чи можна те саме зробити з іншими націями? І як швидко? Технологічні загрози ХХІ століття, затьмарення образу майбутнього та спроба втечі в минуле – ось про що розмірковує есеїстка, лауреат «Премії миру німецьких книгарів». 

Видавництво «Асса» спільно із «Українським інститутом книги» зібрали під однією обкладинкою спогади бійців 241-ї та 243-ї бригад Тероборони ЗСУ про оборону Бахмуту. 

Збірку "У тінях війни" присвячено пам`яті Ігоря КОВАЛЯ і Миколи КОСТІНА. Та реставратора Сергій МИРОНОВА (позивний Мирон), автора проекту «Київ, який щезає», якому назавжди 35. У збірці читайте, як четверо бійців у повному оточенні билися з ворогом без надії вижити («Так хочеться, щоб після війни ми всі були як рідні…»), і ще з десяток історій наших захисників. 

Авторка «Бігти не можна залишитися» Ольга ТЕЛИПСЬКА написала нову книгу – «Один на один з ворогом: логіка виживання в окупації», про людей, які вірили в Україну, тому врятувалися.

А Олександр МЕНЬШОВ у своєму щоденнику «Я, Фокс та окупація» розповідає, як виїхав разом із родиною з окупованого Херсона. А згодом повернувся додому, але вже в лавах ЗСУ...

 Джерела

 Меньшов О. Я, Фокс та окупація (Щоденник херсонця 2022). – Київ: «КМ Букс», 2023

Права та обов`язки людини. У пошуках нового суспільного договору. – Київ: «Дух і літера», 2020

Справа Бейліса: київський вимір. – Київ: «Дух і літера», 2023

Телипська О. Один на один з ворогом: логіка виживання в окупації. – Харків: «Орбіта», 2023

У тінях війни / Уклад.: О.Солонько. – Харків: АССА, 2023


Немає коментарів:

Дописати коментар