пʼятницю, 15 вересня 2023 р.

БУЙНИЙ ЄФРЕЙТОР ГАШЕК, ТАБІР СМЕРТІ DARNIZA ТА ІНШІ КИЇВСЬКІ ІСТОРІЇ нові надходження нашої бібліотеки



До бібліотеки ім. Максима РИЛЬСЬКОГО надійшов унікальний літопис Лівобережного Києва, надрукований обмеженим накладом.




«Освячений Дніпром» – це детальний опис минулого і сучасного життя Київського Лівобережжя, від перших печер кам`яного віку (15-20 тис. р. тому) до початку путінської агресії 2014 року. Ще зібрали найгарячіші факти про економічне, політичне і культурне життя всього Києва – переважно за період новітньої історії ХХ-ХХІ ст.

Саме у нашому місті майбутній класик європейської літератури Ярослав ГАШЕК замислив свої знамениті «Пригоди бравого солдата Швейка». На початку І світової війни відомий журналіст з Праги воював проти росіян у стрілецькому батальйоні австро-угорської армії. У 1916 році його занесло до Києва і він повернувся до звичної справи, працював журналістом в газеті Cechoslovan. Але найцікавіше інше. За нетверезу бійку із співвітчизником ГАШЕК потрапив за грати і там добрих два тижні писав веселу повість про пригоди рядового вояка в імператорській армії. Дописав її він уже після війни, але перші нотатки зробив в Борисполі, в камері військового гарнізону.



Загалом в «Освяченому Дніпром» знайшли відображення усі значущі події української столиці за  останнє століття. Обидві світові війни і велика повінь на Подолі 1931 року, нелюдська «колективізація» і організований Москвою «конвеєр смерті» у Биківнянському лісі, гітлерівський терор в часи окупації і герої-кияни нових часів. Над виданням працював цілий колектив вчених-краєзнавців (18 авторів), у підсумку вийшла мальовнича книга із сотнями архівних фото. Текст написав воєнний журналіст Сергій ЛЕМЕХА, а друк організувала Оксана ГРИГОР`ЄВА, нині радниця командувача сухопутних військ ЗСУ.


Також надійшли два дослідження працівника столичного Музею Голодомору Володимира СЕРГІЙЧУКА – про Голодомор 1932-1933 рр. і про українського діяча Симона ПЕТЛЮРУ. Нагадаємо, що військовий міністр УНР був убитий в Парижі у 1926 році агентами НКВС.

А для дітей – збірка «Улюблені чарівні казки» з ілюстраціями Аліси СТАВИЦЬКОЇ, відьомська повість «Тхнусія і закляття року» Кея УМАНСЬКІ та кольоровий альбом-довідник «Митці живопису» про українських художників, адаптований для дошкільнят.



Рекомендована література:
ЛЕМЕХА С. Освячений Дніпром. – Тернопіль: «Терно-граф», 2020
Митці живопису (альбом-довідник для дошкільнят). – Ніжин: ПП Лисенко, 2016
СЕРГІЙЧУК В. Голодомор 1932-1933 років як геноцид українства. – Київ: ІМФЕ ім.М.Т.Рильського НАНУ
СЕРГІЙЧУК В. Симон Петлюра – творець армії і держави. – Вишгород: ПП Сергійчук, 2016
УМАНСЬКІ К. Тхнусія і закляття року. – Харків: «Ранок», 2014

Немає коментарів:

Дописати коментар