четвер, 23 вересня 2021 р.

«Українська мова у віночку європейських мов»


Мова кожного народу
неповторна і - своя;
в ній гримлять громи в негоду,
в тиші - трелі солов'я.

На своїй природній мові
і потоки гомонять;
зелен-клени у діброві
по-кленовому шумлять.

Солов'їну, барвінкову,
колосисту - на віки -
українську рідну мову
в дар мені дали батьки.

Берегти її, плекати
буду всюди й повсякчас,
бо ж єдина - так, як мати,
                                      мова в кожного із нас!

Оксана Забужко

26 вересня – Міжнародний день європейських мов. Цей день відзначається у Європі, для того, щоб заохотити більше людей вивчати іноземні мови.
У світі налічується понад 5,5 тисяч мов. Більшість цих мов не мають писемності і державного статусу.Українська мова належить до слов’янської гілки індоєвропейських мов. Окремі дослідники вважають її однією з найстарших мов Європи. Українська мова старша за латинську і грецьку мови. За кількістю людей, що спілкуються нею, наша мова перебуває на 26 місці у світі, а у Європі входить до першої десятки. Українська мова є рідною для 50 – ти мільйонів людей, що проживають на всіх континентах світу; її викладають на 69 факультетах 25 країн світу та 193 недільних школах у 42 країнах. Найбільше навчальних закладів, де викладають українську мову – у Румунії. Але поза Україною не існує жодної школи, де б навчання відбувалося лише українською. Хоч як не дивно, найкраще зберігають рідну мову ті українці, що живуть далеко від Батьківщини.
подіваємось, що наша мова, разом з українськими культурними процесами у світі, надалі розвиватиметься, утверджуючи наш європейський вибір.


З 17 по 28 вересня запрошуємо до перегляду книжкової експозиції «Українська мова у віночку європейських мов»,


на який представлені видання з історії виникнення, розвитку й функціонування української мови, а також твори українських авторів, які є найвідомішими у світі


Немає коментарів:

Дописати коментар