понеділок, 6 вересня 2021 р.


«Грамотність як індикатор освіченості»

8 вересня, щорічно, за ініціативи ЮНЕСКО з 1966 року відзначається Міжнародний День грамотності.
У цей день організація преміює ( кожна премія складає 15 000 тисяч доларів) тих, хто найбільш ефективно проявляє ініціативу у подоланні неосвіченості. Перш за все, це проєкти країн Північної Африки, Південно – Східної Азії, Латинської Америки, Арабських Еміратів та Китаю.
Традиційно під словом грамотний або письменний мають на увазі людину, що вміє читати й писати або тільки читати будь- якою мовою. І це розширює свободи й можливості, розвиває індивідульний людський потенціал. Якісна базова освіта дає навички, які необхідні в подальшому житті. Грамотні батьки
здебільшого віддають своїх дітей до шкіл, у яких більше можливостей для здобування безперервної освіти, а грамотні суспільства володіють кращими механізмами адаптації до виникаючих проблем.
Дивно, але в інноваційному ХХІ столітті проблема несвіченості є актуальною: 781 мільйон дорослих не мають освіти, приблизно 100 мільйонів дітей не ходять до школи.
Український письменник, перекладач Олександр Ірванець зазначив «Із самого слова «грамотність» ми розуміємо, що це знання правил граматики. І цими знаннями дедалі більше наших сучасників не може похвалитися. Читаю багато електронних і паперових видань. В них дуже низький рівень грамотності. У чому тут небезпека? Людина, яка неграмотно пише і говорить, – неграмотно думає і живе. Її спосіб думання переходить на її життя».
Напередодні Міжнародного Дня грамотності у бібліотеці організовано книжкову виставку

«Грамотність як індикатор освіченості» та проведено для учнів вікторину: «Будь грамотним», деякі питання з якої пропонуємо користувачам та відвідувачам блогу:




1.Скільки звуків в українській мові?
2. Що таке лексика?
3. Слова з протилежним лексичним значенням?
4. Розмова двох осіб?
5. Опис зовнішності людини?
6. Змінна частина слова?
7. Інфінітив – це…?
8. Яка частина мови має категорію кількості і порядку?
9. Розділ мовознавства, який вивчає правила написання слів?

Немає коментарів:

Дописати коментар