середу, 31 березня 2021 р.

 

1 квітня - Міжнародний день птахів (День орнітолога)
19 березня ( 1 квітня) 1902 року одинадцять європейських держав: Німеччина, Австро – Угорщина, Бельгія, Іспанія, Франція, Греція, Люксембург, Монако, Португалія, Швеція, Швейцарія підписали Міжнародну конвенцію з охорони птахів, корисних в сільському господарстві, яка вступила в дію у 1906 році. Ця конвенція стала першою в історії , пов’язаною з захистом навколишнього середовища; у 1950 році у Парижі підписали «Міжнародну конвенцію про охорону птахів» всіх існуючих видів.

Придивіться до чарівного розмаїття природи!
Ви побачите її устрій, закони, життя та неперевершену красу. Важко уявити довкілля без різноманітних, гарних, розумних птахів, що зачаровують душу і серце, що дарують відчуття польоту наших думок…
Вони такі дивні! І зовсім не схожі фізіологічно на інших істот. Їх температура тіла на вісім градусів вище, ніж у людини, а серце , у спокійному положенні, б’ється до 400 разів на хвилину; у польоті, наприклад, сокіл сапсан розвиває швидкість понад 320 км/год. Вони плавають, бігають, думають.
З самого початку, відколи існує наша планета, встановлений тісний зв’язок між людиною й живою природою, бо кожен з нас - її частка, як рослини, тварини, комахи, птахи. Підтвердженням інтелекту у птахів свідчить те, що здавна, повітряною поштою, віддано й майже безпомилково, голуби доставляли листи, папуги, спостерігаючи за господарем, вчаться розмовляти, а ворони - вишукувати на городах стиглі кавуни і не тільки!
На січень 2017 року науці відомо 10 672 нині існуючих видів птахів; 20 344 підвидів, а також 156 видів в даний час знаходяться під загрозою вимирання.


Наслідуючи європейські традиції, започатковані у ХХ столітті, з метою збереження популяції птахів, будьте гуманними і милосердними, не влаштовуйте полювань, масового знищення, не виявляйте жорстокого ставлення; в зимовий час підтримайте, потурбуйтеся про шпаківні, синичники, гоголятники та інші «пташині будиночки. І природа віддячить вам!
До Міжнародного дня птахів пропонуємо відеокалейдоскоп, присвячений нашим пернатим друзям


Немає коментарів:

Дописати коментар