понеділок, 15 лютого 2021 р.



«Маобітський зошит» Муси Джаліля» 

15 лютого - 115 років від дня народження Муси Джаліля (1906-1944), татарського поета, журналіста, військового кореспондента 

                                                          

Вони з дітьми погнали матерів 
І яму рити змусили, а самі 
Вони стояли, купка дикунів, 
І хрипкими сміялись голосами

Муса Джаліль

Поет народився в Оренбурзькій області в татарській родині. Закінчив медресе (мусульманський навчальний заклад) «Хусаінія» в Оренбурзі; освіту продовжив в МГУ, де навчався на літературному відділенні. Після закінчення ВУЗу працював редактором журналів для дітей. Друкуватися Джаліль почав у 1919 році, а першу його збірку опублікували в 1925 році («Ми йдемо»).Через десять років було видано ще дві збірки поета. 
Ще Муса Джаліль відомий як перекладач творів Шевченка. 
У роки Другої Світової війни Муса Джаліль став військовим кореспондентом. У 1943 році був написаний вірш «Варворство» - поетичний документ злочинів нацистів. Після тяжкого поранення попав до полону. Щоб відвести від себе підозру і допомогти підпільній групі, вступив до німецького легіону, який існував з метою заохочення націоналізму корінних народів окупованих територій. 
Після викриття перебував у концтаборі Шпандау і страчений.

У Радянському Союзі деякий час вважався поплічником фашистів. Згодом, справу поета було переглянута. 
Шануючи пам’ять героїв Другої Світової війни, наша бібліотека підготувала з 12 по 16 лютого до ювілею письменника виставку – персоналію «Маобітський зошит» Муси Джаліля». 
До цієї збірки увійшли вірші із двох блокнотів, написані перед загибеллю, що є своєрідним свідоцтвом і заповітом усьому людству.

Немає коментарів:

Дописати коментар