вівторок, 28 липня 2020 р.

«Андрей Шептицький. Великий незнаний»

/29.07 – 155р. від дня народження Андрея Шептицького/ 



За мудрі настанови та великі труди його в народі називали: Українським Мойсеєм, Духовним будівничим, Провідником української нації, Великим митрополитом. 

Андрей Шептицький…. ( мирське ім’я Роман Марія Александер Шептицький /1865 – 1944/) – український релігійний діяч, меценат, Єпископ Української греко – католицької церкви; від 17 січня 1901 до смерті – Митрополит Галицький та Архієпископ Львівський, майбутній Галицький Митрополит походив зі стародавнього русинського (українського) роду.

Подружжя Шептицьких мало семеро синів. Перший син Стефан помер у віці двох років, Єжи (Юрій) — 17-ти років. Третім сином Шептицьких став Роман, відомий як Андрей Шептицький. Четвертий — Казимир — успішний адвокат, який у 43 роки полишив світську кар'єру та став монахом - студитом і відомий як  Климентій Шептицький. П'ятий — Александер. Шостий — Станіслав  — офіцер Генерального штабу і військовий аташе Австро - Угорської імперії в Римі перед Першою світовою війною, потім став генералом польської армії.

Сьомий — Леон — у 1939 році під час  першого російсько - більшовицького вторгнення був замордований більшовиками у Прилбичах разом із дружиною. 

Про ранні роки життя Митрополита відомо з книги спогадів його матері Софії. Зокрема вона зазначає, що в дитинстві Роман вирізнявся сумирною вдачею, любов'ю до молитви, до якої вмів пробудити любов серед оточення. Софія Шептицька зазначає, що близько 8 років Роман принципово відмовився від брехні, зробивши це, на її погляд, цілком свідомо, а не інстинктивно . До того ж, він на той час, за словами матері, добре відчув, що таке страждання та жертва любові для ближнього.


Що треба знати про Андрея Шептицького, щоб ставитися до нього з повагою і шаною? 
На це питання дає відповіді виставка – портрет 

















«Андрей Шептицький. Великий незнаний», де наші читачі мають змогу ознайомитись з життям та діяльністю Митрополита через цікаві факти  його біографії : 


1.Андрей Шептицький народився графом, був дуже багатим, напевно, як сьогоднішні мільярдери, але став монахом. 
2. Походив зі стародавнього українського роду, проте в ХІХ столітті рід полонізувався і перейшов на латинський обряд. 


3. Дозвіл перейти на східну традицію Шептицькому дав особисто Папа Лев XIII. 
4. Упродовж діяльності Митрополита у Львові між 1901 і 1944 роками в Галичині сім разів мінялися господарі: австрійці, росіяни, українці, поляки, німці і знову. 
5. Очолив делегацію до цісаря Франца Йосифа, вимагаючи, щоб українців у Галичині поважали однаково з іншими народами монархії, не принижуючи їхньої національної та людської гідності. 




6. Виступав у Віденському сеймі, у Палаті панів, щодо створення українського університету у Львові. Після цього виступу цісар видав декрет, згідно з яким український університет у Львові мав відкритися 1 вересня 1916 року. 
7. Завдяки старанням Митрополита, Ватикан визнав УНР 1919 року. 
8. Профінансував створення Народної Лічниці у Львові, а також сиротинця. Для утримання сиротинця віддав гроші, які отримав як пожертву від Папи Бенедикта XV. 



9. Подарував дитячій патріотичній організації «Пласт» свій маєток у Підлютому для літніх таборів. 


















10. Віддав свою приватну колекцію на заснування Українського національного музею – 5 кімнат у митрополичих палатах, а в 1911 році придбав для музею цілий будинок на сучасній вулиці Драгоманова. 
11. Зініціював і заснував Земельний банк у Львові, підтримував діяльність українських культурно-просвітницьких товариств «Просвіта», «Рідна школа», «Сільський господар». 
12. Під час німецької окупації Митрополит звернувся до райхсканцлера Гіммлера, з протестом проти винищення єврейського населення і писав листа Гітлеру про жорстокість гестапо до радянських 
військовополонених. 
13. Організував таємне вивезення 2000 дітей євреїв 14 серпня 1944 року. Їх переховували у криптах, у монастирських школах, сиротинцях Львова та його околиць. 














За час свого служіння значно розбудував греко-католицьку церкву як в Україні, так і за кордоном. Будучи одним із найбагатших людей Галичини, щедро спонсорував українські культурно-просвітницькі товариства, надавав стипендії молодим митцям. 
Як Галицький митрополит був депутатом Віденського та Галицького сейму, які, однак, не часто відвідував. 
Шановні відвідувачі! Кого зацікавила постать Андрія Шептицького, звертайтеся до бібліотеки і ми запропонуємо вам довідковий матеріал і книгу Мирослава Мариновича 



«Митрополит Андрей Шептицький», яка містить грунтовний аналіз проповідницької спадщини Митрополита 




Немає коментарів:

Дописати коментар